MENI

Poverljivo iz CIA-e: Uskoro ćemo gladovati i biti bez vode!

Nimalo optimistički: prema poverljivim dokumentina CIA-e, procurelim u javnost pre izbora u SAD, do 2030. svet očekuju nestašica energije, vode i hrane, porast ljudstva, ali i revolucija u kloniranju i širenju genetski modfikovane hrane. Na političkom planu, najizvesniji scenario svetskih podela.


Nacionalno obaveštajno veće (NIC) – ogranak američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) na svakih pet godina analizira sudbinu svetskog poretka u naredne dve decenije.

Iako se skice predviđanja kojima se bavi NIC drže u strogoj tajnosti, dokument najnovijih tumačenja pod nazivom "Globalni trendovi 2030", procureo je u američku javnost pre predviđenog roka.

Naime, kako piše Le Monde, planirano je da ovaj dokument doživi “svetlost dana” – samo dan nakon 57. predsedničkih izbora u SAD zakazanih za 6. novembar.

Ipak, ova intrigantna futuristička papirologija zagolicala je pažnju američke političke elite mnogo pre, te je već obišla institucije u Vašingtonu.

Veoma brzo, dopala je u šake medija, nakon čega, sasvim sigurno, više nema povratka!

Do 2030: Čeka nas nestašica hrane, vode i porast ljudstva!

U poverljivom dokumentu NIC-a se navodi da će u skorijoj budućnosti upravo tehnička revolucija uticati na promenu međunarodnih odnosa.

Kao neki od mogućih oblika revolucije spominju se veštačko poboljšanje funkcije mozga, ljudsko kloniranje, futuristički printer 3D i širenje genetski modifikovane hrane.

Kako se navodi, međunarodni sistem će do 2030. biti jedna nova sredina u kojoj će dominirati sledeće tendencije:

- snažniji pojedinac (individual empowerment)
- demografski skok
- raspodela moći (diffusion of power)
- nestašica energije, hrane i vode

Od Amerike će zavisiti i naša budućnost?!


Šta će u budućnosti biti dominantnije ( demografski rast ili nestašica osnovnih životnih resursa) zavisi od globalne ekonomije, državnih rukovodstava, oružanih sukoba, tehnologije i posebno uloge SAD, navodi se u izveštaju.

Zbog toga su u narednih 18 godina moguća tri scenarija
-nazadovanje (reverse engines)
-saradnja (fusion)
-razjedinjavanje (fragmentation).

Budućnost o koncu: Piše nam se razjedinjeni svet!


Autori dokumenta “igraju na kartu” trećeg scenarija- a to je razjedinjavanje.
Uzrok tome je neujednačen ekonomski rast , koji automatski određuje preraspodelu svetske moći. Zapad slabi, što ide u korist azijskim državama, ali čitavoj globalnoj stabilnosti prete nestalnost tržišta i klimatske promene.

U ovakvom 'razjedinjenom' svetu, potpuno odsustvo političke volje za rešavanjem svetskih problema zasenjuje multinacionalne kompanije i lako može dovesti do međudržavnih sukoba.

Čak i ukoliko je moguće izbeći svetske oružane sukobe, kao na primer između Kine i SAD, budućnost sveta i dalje visi o koncu!

Svet saradnje predvodile bi Kina i SAD


Scenario koji se tiče saradnje, čini se da je najmanje izvodljiv, imajući u vidu sadašnji svet.

Saradnja podrazumeva nastanak novog sveta u kojem bi vladao princip bratstva, a koji bi predvodile Kina i SAD. Kooperacija dve sile na tehnološkom planu mogla bi da uvede svet u zlatno doba međunarodnih odnosa.

Da li je moguće američko povlačenje sa svetske scene?

 

Povlačenje Amerike sa međunarodne scene očigledno je vrlo moguće u spisima CIA. Čak što više, to se posle scenarija “razjedinjavanja” sveta do 2030. smatra za drugi veoma realan scenario.

Radi se o tzv. “nazadovanju”. Ono predviđa povratak u “pred-američki” svet, odnosno u nestabilnost prve polovine 20. veka.

Budući da su SAD već dovoljno opterećene sopstvenim problemima regulisanja budžeta, više nisu sposobne da igraju značajnu ulogu na međunarodnoj sceni. Njihovo povlačenje postaje izvor nestabilnosti, naročito za zemlje u razvoju, kojima odgovara dominantna uloga SAD.

Geopolitička i etnička netrpeljivost u Aziji i na Bliskom istoku se potom velikom brzinom pretvara u otvorene sukobe, a sve u kontekstu opšte ekonomske stagnacije
Jelena Kostadinović (Smedia)

Нема коментара:

Постави коментар