MENI

Zašto je leto idealno vreme da vas ostavi partner?

Leto je mnogima najdraže godišnje doba, ali, statistike pokazuju da je ovaj period kao predodređen za prekide veza i potezanje brakorazvodnih parnica.

Pexels

U želji da ispitaju kakva je stvarna situacija, Dejvid Mekendles i Li Bajron napravili su grafički prikaz podataka koje su dobili sa Fejsbuka. Potvrdilo se da je tačna hipoteza o tome da najviše romantičnih veza i odnosa biva rastureno u dane odmora, bilo da je u pitanju onaj letnji, zimski ili period oko praznika.

- Da li je to osoba koju bi trebalo da upoznam s porodicom? Hoće li ona hteti mene da upozna sa svojima? Hoćemo li provesti praznike/odmor zajedno? Sve su ovo pitanja koja muče novopečene i već uhodane ljubavnike, a koja stavljaju velik pritisak na vezu i njeno održanje – objašnjava doktor Dejvid Sbara šta se sve zbiva u glavama ljudi kada dođe period praznovanja.

Takođe, on naglašava kako društvene mreže poput Fejsbuka svojim službenim objavljivanjem statusa veze stvaraju dodatni pritisak.

Fenomen sezonskih prekida primećen je još 1955. godine kad je doktor Džejms Katel objavio naučni rad pod nazivom ”Sindrom praznovanja” (The Holiday Sindrom). Džejms je svoje ispitanike proučavao tokom cele godine i došao je do zaključka da za vreme slobodnih dana počinju da se javljaju osećanja anksioznosti, bespomoćnosti, posesivnosti i pojačane osetljivosti, što umnogome utiče na njihov odnos prema voljenoj osobi.

- Primećujem parove koji se sve više svađaju zbog pritiska koji dolazi zajedno sa slobodnim danima i odabirom kako i gde će se provesti odmor – izjavila je autorka knjige “Biblija raskida” Rejčel Sasman.

Ona vidi rešenje u otvorenom i smirenom razgovoru koji predstavlja najbolji način za sprečavanje bilo kakvih neprijatnosti koje bi eventualno moglo da prouzrokuje neslaganje. Dakle, neće biti nikakvih problema ako međusobno budete tolerisali želje i potrebe jedno drugoga.
(Index.hr; Telegraf.rs)

Нема коментара:

Постави коментар