MENI

Prognoza vremena za zimu 2012-2013.

Nastupajuća zima biće prosečno hladna i sa prosečnom količinom padavina za ovo doba godine * Sredinom oktobra 2012. u javnosti su se pojavile informacije o predviđanju ekstremno hladne zime u Srbiji. Da bi se izbegle neproverene senzacionalističke informacije, Republički hidrometeorološki zavod izneo je stručno mišljenje.

Najnoviji prognostički materijal Evropskog Centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF www.ecmwf.int) na koji se mediji pozivaju, predviđa da će nastupajuća zima biti prosečno hladna i sa prosečnom količinom padavina za ovo doba godine.

Detaljnije, za zimski period (od 01.12.2012. до 28.02.2013. godine) ECMWF predviđa da će se srednje zimske temperature vazduha kretati u intervalu od 1ºC do 5ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -4º do -1ºC. U Beogradu, prosečna zimska jutarnja temperatura vazduha bi trebalo da ima vrednosti oko -3ºC, a prosečna zimska najviša dnevna temperatura oko 5ºC. Kao što je uobičajeno, najhladniji deo zime bi trebalo da bude u drugoj polovini januara uz pojavu mrazeva. Tokom prosečno hladne zime na Pešterskoj visoravni jutarnje temperature vazduha kratkotrajno mogu da dostignu i do -30ºC, što je u tom kraju uobičajena pojava. Očekuje se da zimska suma padavina bude u intervalu od 105 mm u Vojvodini do 150 mm idući ka jugozapadu Srbije. U brdovito-planinskim predelima zimska suma padavina će se kratati u intervalu od 150 mm do 210 mm, lokalno i do 270 mm.

Za razliku od prognostičkih produkata ECMWF, većina prognostičkih centara u okviru vodećih meteoroloških službi u svetu predviđaju čak i blažu zimu, što daje i regionalni klimatski model Regionalnog centra za klimatske promene u Jugoistočnoj Evropi u okviru RHMZ.

Prognoza vremena RHMZ za nastupajuću zimu (decembar 2012, januar, februar 2013.)
Nastupajuća zima će biti nešto blaža sa prosečnom količinom padavina.
Prosečna zimska temperatura vazduha će se kretati u intervalu od 1ºC do 6ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -3º do -1ºC. U Beogradu, prosečna zimska jutarnja temperatura vazduha bi trebalo da bude oko -2ºC, a prosečna zimska najviša dnevna temperatura oko 5ºC. Kao što je uobičajeno, najhladniji deo zime bi trebalo da bude u drugoj polovini januara uz pojavu jutarnjih mrazeva. Tokom nastupajuće zime kratkotrajno će se steći uslovi da u pojedinim kotlinama na Pešterskoj visoravni jutarnje temperature dostignu i -30ºC – što je u ovim predelima uobičajena pojava. Očekuje se da suma padavina tokom zime bude u intervalu od 100 mm u Vojvodini do 150 mm idući ka jugozapadu Srbije. U brdovito-planinskim predelima zimska suma padavina će se kretati u intervalu od 150 mm do 210 mm, lokalno i do 270 mm.

Sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sledećih 6 meseci objavljena je na stranici http://www.hidmet.gov.rs/latin/prognoza/sezona.php sajta RHMZ.

Нема коментара:

Постави коментар