MENI

Neverovatne činjenice o ženskom telu

Sada je i naučno dokazano da žensko telo zaista krije čitav spektar nepoznatih karakteristika. Otkrivamo vam 9 neverovatnih činjenica o ženskom telu koje će vas iznenaditi, fascinirati i zaintrigirati, ali i zbog kojih ćete još više voleti što ste žena.

SLUŠAMO POMOĆU OBE STRANE MOZGA
Dok muškarci slušaju samo levom stranom mozga, koja je zadužena za slušanje i čitanje, većini žena kod te aktivnosti uključuje se i desna strana, zadužena za kreativnost i ekspresiju. To bi moglo objasniti zašto žene obično "čuju" ono što je ostalo nedorečeno u razgovoru.

NA FOTOGRAFIJAMA IZGLEDAMO MLAĐE NEGO MUŠKARCI
Zbog hormonalnih promena žene gube kolagen u koži brže nego muškarci, ali bez obzira na to, muškarci i dalje izgledaju starije do nas, naročito na fotografijama.
To je zato što muškarci imaju deblju kožu na kojoj se bore i staračke mrlje pre pojavljuju, ali i zbog svakodnevnog brijanja koje jako oštećuje kožu i nanošenja losiona posle brijanja punih hemikalija.

MENSTRUACIJA POMAŽE KOD ODLASKA ZUBARU
Ako treba da vadite zub, izvadite kalendar. Ovaj zahvat preporučuje se da radite tokom poslednje nedelje menstrualnog ciklusa (između 23. i 28. dana), kad je nivo ženskog polnog hormona estrogena najniža, jer će tada najmanje boleti.
Ako ste trudni ili planirate trudnoću treba da znate da navala estrogena takođe može da uzrokuje natečene desni što povećava rizik od gingivitisa zbog čega bi trudnice trebalo da otprilike svaka tri meseca čiste kamenac i pregledaju zube.

AVERZIJA PREMA ZMIJAMA MOŽE BITI GENETSKA
Zašto se žene više boje insekata pokušali su da saznaju naučnici u istraživanju u kojem su se jedanaestomesečnim bebama naizmenično pokazivale fotografije paukova i nasmešenih ljudi. Devojčice su duže gledale ljude, a kraće paukove, dok su dečaci proveli istu količinu vremena posmatrajući obe slike.

Hipoteza je da su se žene evolucijom razvile tako da imaju averziju prema paukovima, zmijama i drugim otrovnim stvorenjima da bi mogle da štite svoju decu kod kuće, dok su muškarci lovili i skupljali hranu.

IMAMO DUŽE CREVO OD MUŠKARACA
Glavni organi za probavu isti su i kod žena i kod muškaraca, ali je kod žena donji deo debelog creva duži. Osim toga, ženin donji deo trupa praktično je nadut zbog reproduktivnih organa. To znači da je kod nežnijeg pola mnogp više organa stisnuto u manji prostor.

VIDIMO ŠIRI SPEKTAR BOJA
Oba pola imaju podjednako jako čulo mirisa, ali žene su veštije u raspoznavanju mirisa.
Ta sposobnost naročito je naglašena u reproduktivnom dobu, što je najverovatnije povezano s hormonima. Čudesna je i činjenica da žene mirisanjem majice te osobe mogu da raspoznaju da li je neko pod stresom, naročito ako je reč o njihovim partnerima.
Dok muškarci teže raspoznaju crvene i zelene nijanse, žene vide više nijansa u crveno-narandžastom spektru boja. Ova prednost najverovatnije se razvila kod naših ženskih pradavnih predaka koji su skupljali hranu kako bi mogle da raspoznaju između bobica, lišća i buba.

PATIMO JAČE OD MUŠKARACA
Kada žene i muškarci imaju isti zdravstveni problem, bilo da je reč o karcinomu, problemima s leđima ili zaraznim bolestima, žene će pre reći da pate. To je zato što osećaju bol intenzivnije od jačeg pola, za šta su, kao i u prethodnom slučaju, odgovorni hormoni.
Naime, visoki nivo estrogena podstiče sistem u mozgu koji umanjuje bol, a kada nivo opadne (u određenim delovima menstrualnog ciklusa ili nakon što žena rodi), taj sistem prestane delovati zbog čega žene imaju intenzivniju fizičku reakciju na ono što ih boli ili tišti u to vreme.

BIOLOŠKI IZGRAĐENE DA PLAČEMO
Žene plaču pet puta češće od muškaraca, ali to nije zato što društvo lakše prihvata uplakanu ženu, nego zbog bioloških faktora. Ženske suzne žlezde drugačije su građene od muških, a uz to su i veće što je jedan od bioloških razloga zašto se lako rasplačemo.
Drugi je hormon prolaktin (koji ima značajnu ulogu kod dojenja) koji reguliše nastanak suznih žlezda i pomaže u stvaranju suza. Do 18. godine nivo prolaktina u krvotoku žene za 50 odsto je veća nego kod muškarca.

VAGINE I MORSKI PSI IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO
Prirodni vaginalni lubrikant, sadrži, između ostalog, i skvalin koji je nađen i u jetri morskog psa.
Derivat skvalina iz jetrenih masnoća morskog psa ponekad se dodaje hidratantnim kremama za kožu na koju deluje ublažavajuće i omekšavajuće. Isti je derivat koristan i za zdravlje: otkriveno je da štiti zdrave ljudske ćelije od štetnog uticaja lekova za hemoterapiju, a ne smanjuje destvo leka na zahvaćene ćelije.

Нема коментара:

Постави коментар