MENI

Pravo proleće tek u drugoj polovini aprila!


Proleće možda jeste kalendarski stiglo, ali hladno vreme i sneg to demantuju. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da lepo vreme stiže tek u drugoj polovini aprila.



- Sneg nas očekuje i sutra. Posle toga kreće nestabilno vreme sa kišom koje će trajati narednih sedam dana dok nas od petka očekuje nešto toplije vreme - kažu za "Blic" u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U četvrtak temperatura u porastu. Pre podne umereno oblačno i suvo, posle podne novo naoblačenje, na zapadu i jugozapadu sa slabom kišom, jugoistočni vetar u pojačanju. U petak i subotu OSETNIJI PORAST temperature. Biće promenljivo oblačno sa kišom, ponegde i sa pljuskovima. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura od 13 do 20°C, u Timočkoj krajini hladnije, temperatura oko 10°C. U nedelju oblačno sa kišom i pljuskovima.

Prema najavama vremenske prognoze pravo proleće nam stiže tek 20. aprila.

Sneg i snažan vetar u zemljama regiona otežali su saobraćaj na putevima, pa se vozačima preporučuje maksimalno oprezna vožnja. Zimski uslovi proglašeni su na mnogim putevima u Hrvatskoj.

I u većem delu Bosne I Hercegovine jutros je otežan saobraćaj zbog snega, javili su mediji u BiH. Posebno se skreće pažnja na deonice u višim planinskim predelima, gde snega na kolovozu ima od 2 do 5 centimetara. Na tim deonicama za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. I u nižim područjima Bosne i u Hercegovini upozorava se na raskvašeni sneg ili poledicu na kolovozu.

Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje izmedju vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna do 15. aprila.

U Sloveniji će tokom dana snežne padavina prestati, a vetar oslabiti. Dnevne temperature, kako se navodi, neće prelaziti nulti podeljak. Posle oblačnog dana, popodne se očekuje delimično razvedravanje.

Istok Austrije izložen je ovih dana neobično niskim temperaturama za ovo doba godine. Niske temperature neobične su i meteorolozima, posebno imajući u vidu da je poslednji put „minus“ u Beču registrovan nakon 21. marta samo 1958. i 1883.godine. Iako je kalendarsko proleće nastupilo 21.marta za sada je neizvesno kada će zahvatiti i istok Austrije, za koji meteorolozi ne mogu još da predskažu kada će se okončati hladnije doba sa temperaturama ispod nula stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар