MENI

BRISEL: Završen dijalog, parafiran sporazum

Dijalog Beograda i Prištine je završen, srpski i kosovski premijer parafirali sporazum, saopštila Ketrin Ešton.

Kako saznaje B92, tačka 9 koja se odnosi na policiju ostala je nepromenjena, dok je tačka 14 za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama izmenjena.

Što se zvaničnog potpisivanja tiče, B92 saznaje da još nije određeno kada će i da li će ga biti.

Ono što se ranije znalo jeste da sporazum ima 15 tačaka i da su te dve tačke bile sporne. Prema informacijama B92, tokom prva četiri sata desete runde, razgovori nisu tekli glatko, jer je za srpsku stranu sporno dovođenje u vezu policije (tačka 9) i članstva u Kosova u međunarodnim organzacijama (tačka 14).

Kako su naveli izvori iz beogradske delegacije, poruka srpskog tima na prvom sastanku bila je da se neće odustati od zahteva ni oko tačke 9, ni oko jasnijeg definisanja tačke 14.

Srpska delegacija je navela da neće razmatrati sporazum "ako ostane tačka 14 ili ako se promeni i jedno slovo u tački 9".

Delegacije su u zgradu u kojoj se nalazi sedište šefice diplomatije EU stigli oko podneva, a nakon serije konsultacija, visoka predstavnica EU prvo se susrela sa srpskim timom. Taj razgovor je završen oko 14 i 20 časova.

Kako je dan odmicao, bilo je sve manje i manje informacija, što zvaničnih, što nezvaničnih, javlja reporter B92.

Ipak, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić saopštila je oko 16 časova da je u toku trojni sastanak, a za B92 je u međuvremenu potvrđeno da će tokom popodneva obe delegacije i Eštonova ići na sastanak i u NATO.

Taj sastanak se dovodi u vezu sa insistiranjem Srbije da kosovska vojska nema pristup na severu, što može biti realizovano samo uz podršku NATO.

Srpska delegacija u Brisel je stigla u nešto izmenjenom sastavu, odnosno čine je premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Marko Ðurić i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.


Iako je najavljivano da će poseta srpskog tima u Briselu započeti sastankom s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom, do razgovora nije došlo.

Kako saznaje B92, s predstavnicima Alijanse razgovaraće Ketrin Ešton i obe delegacije.

Ranije danas, pojavila se i informacija da će razgovor srpskog tima s Rasmusenom početi oko 15 časova, dok su zvaničnici NATO-a za B92 rekli da "ne mogu da isključe mogućnost da će doći do tog susreta", ali i da ne mogu, međutim, da potvrde i kada će sastanak eventualno početi.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen tokom prepodnevnih časova takođe nije govorio o sastancima sa srpskom delegacijom na održanoj konferenciji i rekao je samo da će NATO učiniti sve "kako bi se eventualni sporazum implementirao".

Marko Đurić je, ipak, tokom dana naveo da će do sastanka doći, ali da će Aleksandar Vučić sa Rasmusenom razgovarati u svojstvu ministra odbrane.

Нема коментара:

Постави коментар