MENI

Čitaćemo snove i misli drugih ljudi!

Japanski naučnici su analizirali aktivnost u delovima mozga zaduženim za vizuelno procesuiranje i prepoznavanje objekata i zaključili da tako mogu veoma precizno da predvide sadržaj snova učesnika u eksperimentu


Jakijasu Kamitani iz neurološke laboratorije u Kjotu i njegove kolege su koristile magnetnu rezonancu da skeniraju mozgove tri čoveka dok su spavali, a u isto vreme su snimali njihove moždane talase elektroencefalografom (EEG).

Istraživači su budili učesnike eksperimenta kada god bi detektovali moždane obrasce povezane sa ranim fazama sna i pitali ih šta su sanjali. To su ponavljali više puta na sat i dobili su oko 200 izveštaja o snovima od svakog učesnika.

Većina snova je odražavalo svakodnevna iskustva, kao na primer: “Sanjao sam da sam u pekari i da sam kupio rolnicu”, dok su neki bili malo neobičniji, na primer, neki su upoznavali filmske zvezde.

Kamitani i njegove kolege su onda iz izveštaja izvukli ključne reči, odabrali 20 koje se najčešće javljaju, kao što su “muškarac”, “žena”, “kola” ili “kompjuter”. Odabrali su fotografije koje predstavljaju svaku od ključnih reči i skenirali mozak učesnika u eksperimentu dok su ih gledali. Zatim su uporedili te skenove s onima dok su sanjali, a njihovi snovi sadržali su iste kategorije sadržaja.

Analizirali su aktivnost u delovima mozga zaduženim za vizuelno procesuiranje i prepoznavanje objekata i zaključili da tako mogu veoma precizno da predvide sadržaj snova učesnika u eksperimentu.

- Napravili smo model koji predviđa da li se neka od kategorija sadržaja pojavljuje u snu tako što analiziramo aktivnost mozga u periodu od devet sekundi pre nego što probudimo učesnika ipostižemo preciznost od 80 posto – rekao je Kamitani.
Izvor: Telegraf.rs

Нема коментара:

Постави коментар