MENI

Kazne zbog korišćenja nelegalnog softvera u Srbiji!

Država odlučna u nameri da smanji korišćenje nelegalnog i nelicenciranog softvera, saopštila je Biznis Softver Alijansa.

U saopštenju Biznis Softver Alijanse stoji da su tokom prva tri meseca 2013. godine, donete su već dve pravosnažne odluke protiv pravnih lica iz Beograda, dok se na Apelacionom sudu nalazi još nekoliko slučajeva u vezi sa korišćenjem nelegalnog softvera.

Vlada Srbije je na taj način stavila ozbiljan akcenat na uređenje oblasti zaštite intelektualne svojine, što je od izuzetne važnosti za budućnost razvoja domaće IT industrije. Pored oštrijih i ažurnijih pravnih postupaka, Vlada se zalaže za za uvažavanje prava intelektualne svojine i autorskih prava i u okviru javnih nabavki i svakodnevnog poslovanja privrednih subjekata.

Uz podršku Biznis Softver Alijanse (BSA), Vlada Republike Srbije je u okviru Poreske uprave formirala specijalnu jedinicu obučenih inspektora, koji se bave kontrolom legalnosti softvera kod pravnih lica. Ukoliko se utvrdi da pravno lice koristi nelegalan softver, Poreska uprava ima ovlašćenje da nadležnom tužilaštvu podnese prijavu za privredni prestup.

Kazne za posedovanje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara, a u slučaju posedovanja preko 2000 nelicenciranih softvera ili nelicenciranih softvera čija ukupna vrednost premašuje 1.000.000,00 RSD, postoji mogućnost podnošenja krivične prijave.

Prema proceni iznetoj u studiji kompanije IDC za 2010. godinu, godišnja vrednost softverskog tržišta u Srbiji procenjuje se na oko 93 miliona dolara, dok se na tržištu nelegalnog softvera zarobljeno nalazi još dodatnih 96 miliona dolara. IT sektor je dakle jedan od glavnih motora razvoja moderne privrede koji može poslužiti kao idealna šansa i odskočna daska za dalji razvoj naše zemlje.

Smanjenje i sprečavanje nelegalnog softvera u Srbiji stoga više nije samo pravno pitanje, već i pitanje konkurentnosti domaće ekonomije na regionalnom tržištu. Srbija se nažalost nalazi u grupi zemalja sa najvećom stopom nelegalnog softvera (72%), a u zaštiti intelektualne svojine od 142 zemlje, nalazi se na 107 mestu. Ovakvo stanje u zaštiti intelektulane svojine u Srbiji ne samo da nanosi štetu celokupnoj privredi i državi, već i u velikoj meri odbija strane investitore.

S obzirom na to da je smanjenje stope nelegalnog softvera ključno za dalji razvoj domaćih IT kompanija, bitno je da se protiv počinilaca pokrenu pravni mehanizmi, što Vlada Srbije aktivno i uspešno radi od početka ove godine.
(Mondo)

Нема коментара:

Постави коментар