MENI

SPC: Briselski sporazum je predaja Kosova!

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja "predaju" Kosova i Metohije. Parafirani sporazum Beograda i Prištine "posredno i prećutno, ali ipak faktički" priznaje postojanja sistema državne vlasti na KiM nezavisnog od državnog ustrojstva Srbije, smatra Sinod.

Sinod je pozvao Skupštinu i predsednika Srbije da izmere i odmere moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma.

U pisanom obraćanju javnosti, koje je potpisao i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, navodi se da sporazum parafiran u Briselu predstavlja posredno i prećutno, ali ipak faktičko priznavanje postojanja sistema državne vlasti na Kosovu i Metohiji nezavisnog od postojećeg državnog ustrojstva Srbije.

Sveti arhijerejski sinod smatra da nema nikakve sumnje u to da će, "posle plaćanja ovako visoke cene za famozni datum o početku pregovora, i to pregovora sa nepoznatim brojem novih uslova i sa neizvjesnim ishodom, cena za sam eventualni ulazak u EU biti i formalno priznavanje `nezavisnog Kosova` od Srbije i njena obaveza da ne ometa dobijanje stolice `Kosova` u UN".

"Kako izgleda, posredi je pre čista predaja negoli makar kakva-takva prodaja naše sopstvene vekovne i, u duhovnom i istorijskom smislu, najvažnije teritorije, tempirana od velikih scenarista, inače naših proverenih prijatelja i saveznika, za stotu godišnjicu oslobođenja istorijske Stare Srbije od petovekovnog robovanja Osmanlijama", navodi se u saopštenju.

U odnosu na ovakav sporazum, ocenjuje Sveti arhijerejski sinod SPC, i podela teritorije bi bila bolje, pravednije i održivije rešenje.

"Takođe, pitamo se šta je naša visoka državna delegacija tražila u Moskvi pre nekoliko dana ako je već bila spremna da prihvati `maksimum mogućeg`, koji je ipak manji od `minimuma poželjnog` sa stanovišta elementarnog državnog i nacionalnog interesa Srbije", ističe se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sabor apelovao je da srpski narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji i "sav ostali srpski rod ma gde živeo", kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, "ne prizna diktat sile i nepravde, već da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek, svojom zemljom, ne sporeći ni na koji način činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa Srbima".

"Crkva će, u svakom slučaju, ostati sa svojim narodom i u svojim svetinjama na Kosovu i Metohiji. To joj daje pravo i nameće dužnost da uputi ovaj apel", navodi se u saopštenju.

Нема коментара:

Постави коментар