MENI

Tijana sutra putuje u Hjuston

Tijana Ognjanović će sutra otputovati u Hjuston na transplantaciju srca, jer su roditelji uspeli da pronađu kompaniju koja ima avione za medicinski transport.

"U ovom trenutku se sve to završava i Tijana bi trebala sutra da otputuje u Hjuston na transplantaciju srca. Pronađena je strana agencija specijalizovana za medicinski transport, koja ima licencu za let u Ameriku", rekao je Tanjugu prof. Jovan Košutić, kardiolog u Institutu za majku i dete koji osmogodišnju Tijanu leči od 2007. kad je uspostavljena dijagnoza.

On je naglasio da je avion kompletno opremljen neophodnim aparatima, ima svoje lekare i medicinske šestre, tako da će verovatno iz ove ustanove u pratnji biti samo jedan lekar i to dr Sergej Prijić.

"Ukoliko ne budu išli lekari ove agencije, mi ćemo poslati još jednog našeg lekara", kazao je prof. Košutić.

Prvobitno je planirano da mala Tijana otputuje za Hjuston redovnim letom, ali su sve komercijalne avio-kompanije odbile da je prevezu zbog velikog rizika po njeno zdravlje.

Maloj Tijani Ognjanović pre šest godina dijagnostikovana je restriktivna kardiomiopatija, tako da je jedini lek transplantacija srca. Intervencija je prvo trebalo da bude urađena u AKH bolnici u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali se zdravstveno stanje male Tijane pogoršalo, tako da su roditeljima u ovoj bolnici rekli da ne mogu staviti na listu čekanja i obaviti transplantaciju, jer su šanse da preživi operaciju u ovom centru svega dva posto.

Jedina šansa za ovu devojčicu ostala je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima, gde su roditeljima prvo tražili 1.015.000 dolara, da bi posle intervencija i pritisaka s raznih strana taj iznos bio smanjen za 30 odsto, na 710.000 dolara.

U velikoj humanitarnitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnostii i građani, prikupljen je neophodan novac za njeno lečenje.

Нема коментара:

Постави коментар