MENI

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Posle rekordno toplog ponedeljka, meteorlozi najavljuju izvesno osveženje. U utorak vreme pretežno sunčano i svežije. Tokom dana uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde su mogući pljuskovi s grmljavinom. Vetar umeren severozapadni.

U Srbiji ćeu utorak biti nešto manje vruće vreme nego danas, a očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije. Minimalna temperatura biće od 16 do 24, a najviša dnevna od 29 na severu, do 37 na jugu i istoku.

Osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom će ujutru zahvatiti severozapadne krajeve, a tokom dana i ostale delove Srbije.

Hidrometeorološki zavod upozorava da su moguće kratkotrajne lokalne vremenske nepogode. Od podneva će na severu ponovo preovladavati sunčano vreme.

I u Beogradu se u utorak tokom jutra i prepodneva očekuje osveženje s pojačanim severozapadnim vetrom i lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Popodne će biti pretežno sunčano, s temperaturaom između 24 i 30 stepeni.

U narednih nedelju dana u Srbiji će preovladavati sunčano i toplo vreme. Od srede sunčano i toplo. Najviša temperatura u sredu i četvrtak u većini mesta od 28 do 32°, zatim u porastu.



U Banjaluci živa premašila 50 stepeni


Na Trgu Krajine u Banjaluci termometar je pokazao da je temperatura vazduha premašila 50 stepeni Celzijusovih, zabeležila je ekipa Alternativne TV.

Nešto nižu temperature ekipa te TV je zabeležila u Parku Petar Kočić, gde su izmerena 43 stepena.

Inače, u Banjaluci je danas jedan od najtoplijih dana ovog leta, a na snazi je crveni meteoalarm koji ukazuje da će temperature prelaziti 40-ti podeljak.

U dolini Morače i Zete meteorolozi najavljuju da bi živa u termometru mogla da dostigne 42 stepena Celzijusa. Najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. avgusta 2007. godine, kada je u Podgorici izmereno 44,2 stepena.

Zahlađenje se, prema tim najavama, očekuje u utorak u večernjim satima, kada će početi da duva severni vetar, što bi temperature moglo da spusti za nekoliko stepeni.

"U većini mesta temperature će imati tropski karakter, a u pojedinim delovima Crne Gore imaće rekordne vrednosti", rekli su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Lekari podsećaju da topli dani ne prijaju hroničnim, plućnim i srčanim bolesnicima, te da postoji povećan rizik od trovanja hranom, vodom, od ujeda insekata.

Takođe, lekari savetuju izbegavanje boravka napolju od 11 do 17 časova, kao i uzimanje dosta tečnosti i lagane hrane.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su upozorili da su simptomi toplotnog udara vrtoglavica, slabost, uznemirenost, pojačana žeđ i glavobolja i apelovali da se svima kojima pozli ukaže prva pomoć tako što će biti sklonjeni na hladnije mesto.

Dva vrela dana obeležiće ranije najavljena akcija volontera Crvenog krsta Bara, Budve i Podgorice, koji će danas i sutra demonstrirati vežbe u pružanju prve pomoći u slučaju sunčanice ili toplotnog udara.

Slično će biti i na području Hrvatske, gde se očekuju dnevne temperature do 40 stepeni Celzijusa.

Već u sedam sati jutros temperatura mora izmerena u Splitu je bila 27 stpeni. Zbog visokih temperatura hrvatska prestonica je preko dana gotovo potpuno ispraženja, javili su hrvatski mediji.

A zbog visoke temperature kolabiraju i mladi ljudi, pa su lekari zagrebačke hitne pomoći imali 15 odsto više intervencije nego što je to uobičajeno.

I u Republici Srpskoj se očekuje tropska temperature od preko 40 stepeni.

Prolazno osveženje očekuje se tokom noći sa ponedeljka na utorak, što će na severu RS, prema najavama meteorologa, usloviti kišu I pljuskove.

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da preraspodele radno vreme. Od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i od Odbora za zaštitu zdravlja na radu zatraženo je da preduzmu sve potrebne zakonske mere kako bi zaštitili zdravlje radnika u Republici Srpskoj.

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini, gde je poslednjih dana vrućina tropska, za danas su najavili "toplotni udar" s temperaturom do 41 stepena Celzijusa.

U pet oblasti - Banjaluka, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Višegrad, proglašen je "crveni meteo-alarm" što znači izuzetnu opasnost zbog visoke temperature.

Upozorava se i na maksimalan intenzitet ultraljubičastog zračenja sunca, koji će danas dostići visoku vrednosti (UV indeks 8-10), saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Zavod upozorava da je u BiH stigao drugi od četiri najavljena ovogodišnja toplotna talasa.

Večeras se očekuje blago osveženje, uz postepeno naoblačenje i kišu tokom noći.

Narednih dana će i dalje biti sunčano i toplo, ali bez ekstremne vreline.

Нема коментара:

Постави коментар