MENI

Devojka nasela na lažnu ponudu za posao u Italiji, silovana mesecima

Elmir DŽ. (38) iz okoline Cazina u BiH je namamio ženu iz Zadra (37), nudeći joj posao preko „Fejsbuka” i kada je odveo u Italiju više od dva meseca je držao zarobljenu u stanu, oduzeo joj dokumenta i seksualno je iskorišćavao.

Državljanin BiH već duže vreme radi u italijanskom gradu Silandreseu, a ženu je još u junu kontaktirao preko „Fejsbuka” i ponudio joj posao u obližnjoj fabrici za preradu voća. Žena se našla sa muškarcem u Rijeci, odakle su krenuli u grad u Južnom Tirolu, 50 kilometara udaljenom od Bolzana.

Nakon što su došli u stan u Italiji, 38-godišnjak joj je oduzeo dokumenta i dva meseca je prisiljavao na seksualne odnose. Pored seksualnog iskorišćavanja, prisiljavao je i na težak fizički rad pod pretnjom da će joj sekirom otkinutu glavu i prste.

Početkom avgusta je odveo u okolini Cazina, gde je takođe seksualno iskorišćavao. Nakon što je pustio, upućivao joj je preteće pozive i poruke, tražeći da mu vrati novac koji joj nije ni pozajmio. Uhapšen je nakon što ga je žrtva prijavila policiji i izašao je pred istražnog sudiju Županijskog suda u Zadru uz kaznenu prijavu za trgovinu ljudima, silovanja i iznude.

Elmir DŽ. se oženio pre 5 godina po šerijatskom obredu, član je navijača „ljuti Krajišnici” bosnohercegovačkog prvoligaša „Krajina” i poznat je pod nadimkom Šejtan (vrag). Na Fejsbuk profilu navodi da je „miran, pažljiv, pogotovo kada je u pitanju ozbiljna veza”.

Iz Zadarske policije navode da ovaj tip „predatora” često svoje žrtve vreba na društvenim mrežama. Kažu da su potencijalne mete najčešće osobe koje idu trbuhom za kruhom, a namame ih raznim lažnim obećanjima i tako ih vrlo brzo uvuku u mrežu prostitucije i drugih kaznenih dela.

Uprkos brojnim međunarodnim pravilima i konvencijama danas, nažalost, robovlasnički odnosi još postoje. Službene procene govore da su godišnje oko 200.000 ljudi iz jugoistočne Evrope žrtve međunarodne trgovine ljudima.

Sa zaradama između sedam i 13 milijardi dolara, međunarodna trgovina ljudima je treći izvor prihoda organizovanog kriminala.

(Telegraf)

Нема коментара:

Постави коментар