MENI

Pojačana aktivnost Sunca izaziva premor

Sunčeve pege i pojačana aktivnost na Suncu povećavaju i energiju koja dopire do Zemlje. To može biti uzrok i umora i iscrpljenosti na koje se građani ovih dana žale.

U opservatoriji niškog PMF-a, gde se prati aktivnost zvezda, navode da je poslednjih meseci učestala pojava pega na Suncu.

Profesor tog fakulteta Dragan Gajić, koji je sa grupom studenata inicirao otvaranje opservatorije, kaže da to direktno utiče na povećanje energije, koja sa Sunca stiže na Zemlju.

"Tokom ovog meseca", navodi prof. Gajić, "dostignut je maksimum aktivnosti i zračenja Sunca u toku godine."
opservatorija22.jpg

UV zračenje je povećano, UV indeks je ovih dana do 8, a najveći je u periodu između 13 i 14 časova, zbog čega u tom periodu treba izbegavati duži boravak na Suncu.

Gajić kaže da je za formiranje vitamina "D" u organizmu, dovoljno Suncu izlagati samo 15 odsto kože i da je čak i na moru nepotreban višesatni boravak boravak na otvorenom.

Sve ovo može se direktno povezati sa umorom i iscrpljenošću na koje se sve više građana žali.

U hitnoj pomoći potvrđuju da je broj intervencija, drugi put ovog leta dostigao maksimum. U prethodna 24 sata, niška Hitna pomoć je u ambulanti i na terenu intervenisala više od 600 puta. Dvostruko je povećan broj intervencija tokom noći.

Sve su češće saobraćajne nesreće, srećom bez težih posledica, čiji je povod iscrpljenost, umor i to što vozači po vrućini lako gube koncentraciju.
rts.nis@rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар