MENI

RTS može da se oprosti od dugova za pretplatu?

RTS čak nema ni pravnih mogućnosti da dobije spor protiv građana, pišu Večernje novosti. Pre svega, kako piše list, godišnji iznos pojedinačne pretplate je 6.000 dinara, a troškovi advokata, sudskog postupka i privatnih izvršitelja da bi se to naplatilo su daleko veći, te bi korist od naplate duga bila manja od toga.

Osim toga, ukazuje list, rok zastarelosti je godinu dana.

Novosti navode da im je "u Vladi Srbije potvrđeno da RTS nema ni pravnih mogućnosti da dobije spor".

Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, državna i komunalna preduzeća ne tuže građane posebnom tužbom, već ih utužuju na osnovu takozvane verodostojne isprave, podnoseći privatnom izvršitelju predlog za prinudnu naplatu.

RTS, međutim, kako ukazuju Večernje novosti, ne može imati verodostojnu ispravu jer naplaćuje novac preko trećeg lica - Elektroprivrede Srbije (EPS).

EPS, pak, ne može da tuži one koji ne plaćaju RTV-pretpatu, zato što EPS ne proizvodi televizijski program.

Ukazuje se, takođe, da su tako prošle godine odbačene tužbe RTS-a protiv 311 žitelja Čačka.

Miodrag Grujović, predsednik izvršnog odbora Komore izvršitelja, izjavio da, po saznanjima tog tela, "nema nijednog predmeta naplate potrazivanja koji je RTS dao nekoj izvršiteljskoj kancelariji, a takvih izvršenja nema ni preko suda".

Večenje novosti ukazuju da, po nekim procenama, čak tri četvrtine građana ne plaća pretplatu za RTS, i bilo bi neizvodivo da se protiv svih njih potegne prinudna naplata.

Navodi se da će pravnici RTS-a tražiti mehanizam kako da naplate neplaćenu pretplatu.

List piše da nadležni u Ministarstvu kulture i informisanja smatraju da je pitanje naplate ili odustajanja od dugova za pretplatu "pravno pitanje ili stvar RTS".

Pomoćnik ministra kulture za informisanje Dragan Kolarević pozvao je građane da "plaćaju pretplatu dok se ne ukine i da izmire dugovanja, i tako pomognu javnim servisima da ispune zakonsku i ustavnu obavezu... u informisanju".

Нема коментара:

Постави коментар