MENI

Silver Reader: Banjalučki RSS čitač bolji od Googleovog

Trojica banjalučkih programera – Miroslav Popović, Igor Marković i Radenko Zec – osmislili su i napravili Silver Reader (Srebreni čitač), program koji korisnicima omogućava lakše i kompletnije čitanje novosti na internetu na mobilnim telefonima i tablet uređajima.

 
Govoreći o ideji za ovaj projekat, koji je još u probnoj fazi, Radenko Zec objasnio je u razgovoru za „Politiku” da ih je ponukala objava kompanije Google da će „ugasiti svoj čitač”.

– Naš cilj je bio da naučimo nešto novo i da pružimo korisnicima novi kvalitetan servis. Što se tiče neke koristi od ovog projekta o tome trenutno ne razmišljamo. Trenutno uopšte nemamo nikakvu finansijsku korist od ovog čitača – istakao je Zec za naš list.

On je objasnio i nekoliko prednosti njihovog servisa u odnosu na konkurenciju.

– Prva je brzina prikaza (renderovanja) vesti na našoj stranici. Trenutno imamo veb-verziju koja je oko dva puta brža nego što je Googleov čitač i čak četiri do pet puta brža od naših konkurenata. Prednosti su i podrška za sigurnu https:// konekciju kroz celu aplikaciju, a ne samo na logovanju, zatim jednostavan korisnički interfejs, mogućnost stvaranja sopstvenih korisničkih naloga kao mogućnost logovanja preko Googlea i Facebook naloga, napredne funkcionalnosti, kao što je mogućnost desnog klika kroz celu aplikaciju – objasnio je Zec, koji smatra da on i njegove kolege imaju rešenje koje će ljude privući zbog kvaliteta njihovog čitača.

Naš sagovornik smatra da njihov projekat može da ponudi neke funkcije koje konkurencija ne može. Nadaju se da će dobiti što više povratnih informacija od korisnika, da će prilagoditi rešenja potrebama korisnika i na kraju dobiti servis koji će omogućiti jednostavno praćenje sadržaja na internetu i uštedeti vreme.

Zec ističe da su on i kolege mnogo naučile kroz izradu Silver Readera i nadaju se svetloj budućnosti u oblasti programerstva.

– Ovaj projekat je tek početak. Kao i svi internet-projekti tako i naš čitač mora konstantno da se dorađuje, popravlja i prilagođava željama korisnika. Pravi posao tek predstoji – siguran je Zec, koji najavljuje unapređenje postojećeg veb-rešenja čitača, ali i razvijanje aplikacije za „android”, ios sistem, „vindouz fon” i „vindouz 8”.

Projekat „Srebreni čitač” je nastao kao hobi ovih talentovanih programera, jer su sva trojica već radili slične projekte. Čitač su stvarali u slobodno vreme, a za izradu im je bilo potrebno oko tri-četiri meseca. Sva trojica su zaposleni i imaju oko tridesetak godina. Miroslav Marković je završio Visoku školu elektrotehnike, računarstva i strukovnih studija u Beogradu, Igor Marković je diplomirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a Radenko Zec je diplomirao na „Banjaluka koledžu” u Banjaluci.
Boro Marić, Izvor: Politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар