MENI

Srbija u vreme Kosovske bitke imala svoj Menhetn!

Srpski arheolozi došli su do senzacionalnog otkrića da je Srbija u vreme Kosovske bitke imala svoj Menhetn. Najbogatiji srpski grad, u kojem je živela sve sama domaća i svetska elita: trgovci, diplomate i bogati rudari, nalazio se neposredno iznad današnje varošice Rudnik, mesta koje sada broji jedva 500 domaćinstava.



Okruženo luksuznim vilama, ktitorskim crkvama i velikim trgom u centru, bilo je to mesto u kojem su svi želeli da žive, a do ovog saznanja došao je tim arheologa na čelu sa doc. dr Dejanom Radičevićem koji već pet godina iskopavaju vredno nalazište.

- Reč je o zaista značajnom otkriću, ostacima velike srednjovekovne varoši i najznačajnijem rudarskom centru Srbije iz 14. i 15.veka koji se nalazio neposredno iznad današnje varošice Rudnik, na lokalitetu Drenje.

Otkrili smo ostatke kuća u kojima su njegovi stanovnici živeli i koje su, sve do jedne, bile velelepne vile dužine 20 i više metara. Svi objekti su bili luksuzno opremljeni, sa izuzetno kvalitetnom grnčarijom, staklenim i metalnim predmetima. U gradu su postojale i najmanje tri crkve. Bogati rudari su ih gradili i kao njihovi ktitori su sa svojim porodicama sahranjivani unutra.

Otkrili smo i ostatke drevnog groblja koji pokazuju da su, osim Srba, tu živeli i Dubrovčani, Kotorani, Grci, Mlečani, Sasi i Ugri - priča za “24 sata” arheolog doc. dr Dejan Radičević.

Veliki broj Dubrovčana, ali i drugih stranaca, dolazio je u grad Rudnik da trguje, pa bi, opčinjen njegovom lepotom i visokim standardom, ostajao tu i da živi. Kao glavni ekonomski centar u to vreme, Rudnik je ubrzo postao sedište diplomatskih i političkih pregovora. Tako su, između ostalog, pronađeni i ostaci takođe luksuznih zgrada državne uprave i administracije.

Prvi podaci o postojanju elitnog grada na rudničkoj planini dobijeni su još 1865. godine, ali za ono što bi u svetu bila atrakcija i veliko kulturno blago, naša država nikada nije pokazala ni trunku interesovanja.

Tako je ozbiljno naučno istraživanje Rudnika započeto osamdesetih godina prošlog veka ugašeno posle samo par godina, a isto sledi i sadašnjem timu arheologa jer će dalja istraživanja zbog nedostatka novca biti obustavljena u petak.

Blago na udaru lopova

Lokalitet koji krije mnoga blaga nije privukao državne investitore, ali zato i te kako jeste nezakonite tragače za podzemnim arheološkim vrednostima. Pored arheologa entuzijasta, ovde se pojavljuju i lopovi koji na Rudniku uglavnom traže stari novac i rukotvorine svih prohujalih civilizacija. Inače, svi artefakti nađeni tokom zvaničnih istraživanja predaju se Muzeju rudničko-takovskog kraja.
(24sata)

Нема коментара:

Постави коментар