MENI

Nedeljna vremenska prognoza: Stiže ozbiljno zahlađenje

Sledeće nedelje stiže ozbiljno zahlađenje, a stručnjaci najavljuju ekstremnu zimu u Evropi * Naši meteorolozi, medjutim, smatraju da nema mesta za paniku i da nas očekuje prosečna zima.
 


> Pogledajte i: VREMENSKA PROGNOZA - ZIMA 2013/14.

Hladnije i oblačno vreme koje nas čeka u petak i u subotu biće lepa uspomena već sledeće nedelje kada stiže ozbiljno zahlađenje. Biće to dobar uvod u, kako najavljuju nemački meteorolozi, za najhladniju zimu u Evropi u poslednjih stotinu godina.

U subotu promenljiva oblačnost sa sunčanim intervalima i malo toplije, a slaba kiša je moguća na jugu i jugozapadu Srbije.

Tokom vikenda će na jugu zemlje biti toplije za 5 do 8 stepeni nego na severu. Sa naoblačenjem stiže i kiša, najpre na zapadu i severu, a krajem dana i u ostalim krajevima.

U ponedeljak i utorak oblačno i hladnije sa obilnijom kišom u većini krajeva. U sredu suvo, a onda, u drugoj polovini sedmice stiže za oktobar hladno vreme. Najviše dnevne temperature od 10 do 15, a ujutru čak i oko nule, primoraće mnoge da već sledeće nedelje založe vatru ili uključe električne peći. Povremena kiša moguća je u četvrtak i petak, a krajem nedelje biće za nijansu toplije.

Topli kaputi, ako je verovati prognozama koje stižu od nemačkog eksperta Dominika Junga, teško da će biti dovoljni da nas zagreju ove zime. Nemački mediji prenose njegove reči da se smrznuo već od samog pogleda na meteorološke karte i modele.

- Veoma je moguće da ćemo biti suočeni sa najhladnijom zimom u poslednjih 100 godina - kazao je Jung.

On kaže da će posebno hladni biti januar i februar, a da će zima potrajati sve do aprila.

BEZ PANIKE

UTEHA pred gotovo apokaliptičnim najavama iz Nemačke može da bude činjenica da ovo nije prvi put da pojedini eksperti najavljuju ekstremne temperature. Tako je najavljivano i pretoplo leto, a i nezapamćene hladnoće za prošlu zimu. Naši meteorolozi smatraju da nema mesta za paniku i da nas očekuje prosečna zima.
(novosti.rs)

Нема коментара:

Постави коментар