MENI

Novinarku grupno silovali 460 dana!

Kanadska reporterka oteta je zajedno s kolegom i tadašnjim dečkom svega tri dana po dolasku u ovu zemlju. Za 15 meseci preživela je brutalna silovanja, prebijanja i izgladnjivanja

Amanda Lindhaut (24), kanadska novinarka koja je otišla da izveštava iz Somalije, u ovoj zemlji preživela je pakao: bila je oteta zajedno sa svojim dečkom, grupno silovana i nekoliko puta prebijana svakog dana tokom 15 meseci, a mediji prenose da je tokom ove torture dobila i sina.

Kako piše “Dejli mejl“, Lindhautova, koja je najpre bila konobarica, ubedila je svog dečka – fotografa Najdžela Brenana 2008. godine da se otisnu u avanturu izveštavanja iz Somalije. Međutim, oni su oteti tri dana nakon ulaska u zemlju, a otmicu im je najverovatnije “smestio” čovek koji je trebalo da im pomogne da se snađu u ovoj zemlji.

Torturu koju je preživela, a koja je trajala 460 dana, ova novinarka opisala je u svojim memoarima “Kuća na nebu”.

Amanda i Najdžel oteti su tokom posete jednom izbegličkom kampu, a za njihov otkup otmičari su tražili tri miliona evra. Amandu su odmah odveli u odvojenu prostoriju, gde su je brutalno silovali. Za to vreme, njen dečko je bio bespomoćan dok je kroz tanke zidove slušao kako mu napastvuju devojku. Nakon ovog užasnog čina Lindhautovoj su uz glavu prislonili cev puške i igrali “ruski rulet”.

Ona je dobila ozbiljnu gljivičnu infekciju na licu, a otpali su joj nokti na nogama i kosa.

Misleći da će maltretiranje prestati, dvoje novinara prešlo je u islam. Međutim, posle sto noći mučenja Lindhautovu su odveli u pustinju, gde su je naterali da kleči sa nožem pod grlom. Tada joj je rečeno da zove majku i traži milion dolara za otkup.

- Jecala sam u prašini kao ranjena životinja koja ne ume da govori – napisala je Lindhautova u svojoj knjizi.

Amanda i Najdžel ubrzo su odlučili da pobegnu: skočili su kroz prozor kupatila i vrišteći otrčali do lokalne džamije, tražeći pomoć. Međutim, prestravljeni meštani nisu mogli da im pomognu zbog otmičara koji su, naoružani puškama, trčali za njima. Otmičari su ih uhvatili i odveli u drugu kuću, u sobu bez prozora prepunu pacova. Tukli su ih pištoljima i okovali kako više ne bi imali šanse da pobegnu.

- Bilo je naznaka da je Lindhautova rodila dečaka po imenu Osama dok je bila u zatočeništvu, ali ona nikada nije pričala o tome. Samo je rekla da je preživela užase o kojima ne može da govori – preneo je “Vašington post”.

Napokon, novembra 2009. njihove porodice su skupile na hiljade dolara i preklinjale otmičare da uzmu taj novac i puste njihove najmilije. Nakon 460 dana pakla, njih dvoje su konačno pušteni.

Brenan i Lindhautova više ne govore jedno s drugim.
(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Нема коментара:

Постави коментар