MENI

Revolucija: Kuće na sklapanje od 1.000 dolara

Inženjeri i dizajneri švedske kompanije „Ikea“ smislili su jeftinu kuću, koja će korisnicima stići rastavljena, u prepoznatljivom tankom kartonskom pakovanju nalik onom u kojem se dostavlja nameštaj ove kompanije.
U kutiji će se nalaziti svi delovi koji su vlasnicima potrebni da sami sklope svoj dom, i to bez dodatnog alata. Cilj proizvoda je da se izbeglicama iz mnogih zemalja obezbedi kvalitetnije i trajnije prebivalište od šatora koji su trenutno u upotrebi, ali se očekuje da će uskoro zameniti i stil života u mnogim zemljama.

Nakon više od dve godine istraživanja i dizajniranja filantropskog odeljenja kompanije „Ikeine“ fondacije u partnerstvu sa UNHCR (Visoki komesarijat za izbeglice Ujedinjenih nacija), nove kuće su spremne za masovnu proizvodnju. Na realizovanje ove humane ideje „Ikea“ je potrošila 4,5 miliona dolara.

Za razliku od šestomesečnog veka šatora koje ratne izbeglice sada koriste po ceni od 70 do 400 dolara, rasklopiva kuća može da traje i do tri godine, a predviđena cena nakon početka masovne proizvodnje ovih objekata iznosi oko 700 dolara. Proizvodnja novih kuća, koje se dostavljaju u četiri kutije teške 100 kilograma, trenutno košta više od 5.000 dolara, ali na tržištu se već nalaze kuće od 1.000 dolara, u koje može da se smesti petočlana porodica.

Nekoliko ovih stambenih objekata je već testirano u svetu i, za razliku od šatora, pružaju mnogo više privatnosti porodicama koje u njima žive.
- Postavićemo do 26 ovakvih kuća, koje su već stigle u Etiopiju. Još 12 će uskoro stići u Irak i još 12 u Liban, i one će služiti ljudima koji beže od rata u Siriji - rekao je Oliver Delaru, direktor inovacija u UNHCR.

Budući izbeglički dom uključuje i solarnu ploču, koja energijom snabdeva sijalicu i USB priključak, dok u isto vreme greje ili rashlađuje unutrašnjost u zavisnosti od spoljašnjih uslova. U objekat je moguće smestiti celu porodicu, koja u njemu može da stoji, što je ogromna prednost u odnosu na sadašnje uslove.

Нема коментара:

Постави коментар