MENI

Aleksandar Tijanić umro

U Beogradu je preminuo generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić u 64. godini. Tijanić je preminuo ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, na Novom Beogradu. Hitna pomoć pokušala je reanimaciju na licu mesta, ali bez uspeha.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar

Tijanić je bio jedan od najpoznatijih novinara na ovim prostorima.

Aleksandar Tijanić rođen je u Đakovici. Živeo je u Podujevu i Prištini. Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Krajem 1970-ih se zaposlio u izdanjima Politike, radeći prvo u Auto Svetu, a potom u NIN-u, gde je došao jednog od uredničkih mesta. Sredinom 1980-ih kao je glavni urednik vodio časopis "Intervju". Krajem 1980-ih je pisao i za zagrebački "Start" i "Danas", i za splitsku "Nedjeljnu Dalmaciju" gde se istakao kolumnom "En passant" u kojoj je kritički komentarisao tadašnji komunistički režim.

Objavljivao je političke kolumne i ljubljanskoj "Mladini", sarajevskom "Oslobođenju". Godine 1991. se vratio u Beograd gde je uredio Sportski žurnal. Godine 1997. je pokrenuo dnevni list "Građanin", koji je ubrzo nestao. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin. Radio je kao voditelj kultne JUTEL-ove emisije Umijeće življenja, bio je Prvi direktor TV Politike, prvi direktor BK Televizije i generalni direktor Radio-televizije Srbije.

Bio je ministar informisanja u Marjanovićevoj vladi od 1994-1996. 2004. godine vlada Vojislava Koštunice ga je imenovala za generalnog direktora RTS.

Jedno od poslednjih pojavljivanja u javnosti, bilo je sreda 23. oktobar, kada je učestovao u javnoj raspravi o elektronskim medijima.

Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece, ćerku Zaru i sina Stefana.

Нема коментара:

Постави коментар