MENI

CIA otkrila sedam tajnih projekata!

Decenijama se priča da CIA radi sve kako bi kontrolisala i osvojila svet, a sad su stigli i dokazi! CIA, naime, povremeno obelodanjuje detalje supertajnih američkih programa, doduše kad im već debelo istekne rok upotrebe. Korisno je znati šta se nekad dešavalo, i razmišljati o tome šta se sada radi...


Projekat „1794“: Leteći tanjir – ubica

Krajem 2012. godine deklasifikovani su dokumenti koji dokazuju postojanje supertajnog projekta „1794“, u okviru kojeg je pedesetih godina prošlog veka pravljen leteći tanjir čiji cilj je bio da obara sovjetske strateške bombardere. Na projektu je radio ceo tim vrhunskih inženjera, a zamišljeno je da letelica operiše na visinama od 30 kilometara i brzinama od oko četiri maha. Projekat je obustavljen 1961, posle testova koji su pokazali da bi letelica u obliku tanjira bila nestabilna pri velikim brzinama.

Projekat „Ledeni crv“: Nuklearke ispod leda
Pre tačno pola veka američka vojska je bila angažovana na tajnoj misiji kopanja ogromnih tunela ispod ledenog pokrivača na Grenlandu, da bi izgradila seriju lansirnih rampi za projektile srednjeg dometa, kojima su mogli da gađaju SSSR. U projektu „Ledeni crv“ angažovano je mnogo ljudi, pa su momci iz CIA smislili „pokrivalicu“ za ovo, naučnoistraživački projekat „Kamp stoleće“, u okviru kojeg su ispod leda bušeni veliki tuneli i napravljena baza s nuklearnim reaktorom, koji ju je pokretao.
Projekat je ugašen 1966, posle velikog pokretanja leda i urušavanja nekih od tunela.

Projekat „MK ultra“: Kontrola uma
CIA je za vreme Hladnog rata pokrenula projekat „MK ultra“, tajni i ilegalni program istraživanja ljudskog uma sa ciljem da se ovlada tehnikom upravljanja ljudima. Istraživani su efekti hipnoze, bioloških supstanci i droga (LSD i barbiturati) na živim ljudskim „zamorcima“. Neki istoričari misle da je cilj programa bio da se stvori armija „teledirigovanih“ ubica. Krajem 1973. direktor CIA Ričard Helms naredio je da se svi dokumenti vezani za program unište. Na osnovu programa snimljeni su filmovi „Mandžurijski kandidat“ i „Čovek koji je buljio u koze“.

Oblast 51: Supertajni avionic
Za Oblast 51 mnogi od nas su čuli gledajući seriju „Dosije X“. Ova supertajna baza bila je, po mišljenju teoretičara zavere, centar za istraživanje NLO, a u njemu su držana čak i tela vanzemaljaca. Istina je, pokazalo se prošle godine, kad su otvoreni dokumenti, drugačija: Oblast 51 služila je za testiranje špijunskih aviona.

Operacija „Inat“: Istraživanje NLO
U Oblasti 51 nisu se istraživali vanzemaljci, jer za to je služila operacija „Inat“, pokrenuta 1949. godine. Cilj je bio da se provere slučajevi viđanja NLO, učestali u SAD krajem četrdesetih godina prošlog veka. Program je trajao kratko, a zaključak je bio jednostavan: vanzemaljci i njihove letelice na Zemlji ne postoje.

Operacija „Spajalica“: Nacisti u SAD
Predsednik Hari Truman je 1946. naredio pokretanje programa „Spajalica“, čiji cilj je bio da se u SAD okupe vrhunski nacistički naučnici kako bi se postigla tehnološka superiornost nad SSSR-om. Najpoznatiji „regrut“ iz ovog programa i otac američkog (ali i nacističkog) svemirskog programa je bio Verner fon Braun, naučnik koji je zaslužan za slanje čoveka na Mesec.

Operacija „Menhetn“: Nuklearna bomba
Jedan od najpoznatijih tajnih programa je projekat „Menhetn“, u okviru kojeg je stvorena prva atomska bomba. Rad na projektu započet je 1939.  a za njegovo postojanje znalo je samo nekoliko ljudi. Prva nuklearna bomba aktivirana je u Novom Meksiku 16. jula 1945, a nepun mesec posle toga dve atomske bombe bačene su na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.
Autor: Igor Ćuzović, izvor: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар