MENI

DIRLJIVO: Paralizovana žena 61 godinu živela u gvozdenoj cevi! (VIDEO)

Amerikanka Marta Mejson, koja je u 11. godini ostala paralizovana, 61 godinu je živela u cilindru dugom oko dva metra i teškom oko 400 kilograma koji joj je omogućavao da diše. Iako je većinu svog veka provela u takozvanim “gvozdenim plućima”, iz kojih joj je virila samo glava, uspela je da završi školu s odličnim uspehom, da priređuje večere za svoje prijatelje i da proživi relativno srećno.



Marta Mejson je rođena 1937. u Letimoru u Severnoj Karolini, a od dečije paralize je obolela sa 11 godina, veoma brzo nakon što je od iste bolesti umro njen brat Gaston. Ubrzo posle bratovljevog pogreba, simptome je primetila i kod sebe, ali je odlučila da ih što duže krije od roditelja. Kada je majku čula kako sa prijateljicom priča o "gvozdenim plućima" koja je Gaston morao da koristi, pomislila je da se njoj tako nešto nikad neće dogoditi, jer su joj pluća zdrava i jaka.


Njena sudbina je, međutim, postala upravo ova naprava, koja radi kao svojevrsna mašina za disanje tako što, smanjujući i povećavajući pritisak vazduha, čini da se pluća skupljaju i šire ako su mišići osobe suviše slabi. Iskustvo života u ovoj mašini opisala je u knjizi "Dah: Život u ritmu gvozdenih pluća".

Većina obolelih u takvoj situaciji ne preživi više od godinu ili dve, ali je Mejson sve iznenadila i osujetila prognoze lekara. Oni koji su je upoznali i pisali o njoj smatraju da su ključ njene dugovečnosti predstavljali velika duhovna radoznalost i želja da živi što normalniji život. Ona sama, pak, smatra da je toliko poživela "zbog izuzetne brige i nege svojih roditelja i okruženja" i zato što je uvek "volela da uči".

- Prizor i zvuk gvozdenih pluća je najpre bio uznemirujuć, pa i šokantan, ali ubrzo pošto biste popričali sa Martiom, ovaj metalni cilindar je postajao beznačajan, jer ga je njen duh tako veličanstveno nadilazio - ispričala je jednom prilikom Meri Dalton, Martina prijateljica.

Sama Marta je tvrdila da joj je takav život "već postao nešto normalno" i da o tome stvarno i ne razmišlja, te je u gvozdenim plućima provodila i više vremena nego što je bilo neophodno, pošto su joj davala veću slobodu i dopuštala joj da boravi u svom domu, bez potrebe za bolnicom, cevčicama i inhalatorima.

Rekorderka

Marta Mejson je preminula 2009. kao apsolutni rekorder po dužini, ali i kvalitetu života sa gvozdenim plućima.
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар