MENI

Dugoročna prognoza vremena za oktobar 2013.

Do 10. oktobra bice hladnije, povremeno uz kisu. Tokom veceg dela oktobra, jutarja temperatura bice od tri do pet stepeni, pa je moguca i pojava prizemnog mraza. Od 10. do 22. oktobra toplije i uglavnom suvo vreme (od 12 do 17 stepeni).
Drugog oktobra promenljivo oblačno i prohladno, ponegde sa slabom kišom, na višim planinama iznad 1500 m sa slabim snegom. Do kraja dana sledi prestanak padavina i razvedravanje.

3. i 4. oktobra sunčano i prohladno, u toku jutra i VEOMA HLADNO, ponegde sa slabim mrazom.

Za prvi oktobarski vikend - u subotu pre podne suvo, krajem dana i tokom noći naoblačenje sa kišom.

Od 10. do 22. oktobra toplije i uglavnom suvo vreme (od 12 do 17 stepeni).

Do kraja meseca oktobra prdvidja se toplije vreme, uz cescu pojavu kise ili pljuskova. Najvisa dnevna temperatura bice od 15 do 19 stepeni.

Oko 31. oktobra moguce su intenzivnije padavine.

ZIMA 2013-2014.


Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, izjavio je da će zima ove godine u Srbiji biti uobičajena, istakavši da ne postoji pouzdana metodologija, kojom bi se argumentovali medijski napisi o najavljenoj veoma oštroj zimi.

Prema njegovim rečima, svake godine iz evropskih meteoroloških centara dođe informacija o predstojećoj jakoj zimi u regionu Srbije i Evropi, ali ne postoji pouzdana metodologija kojom bi se to argumentovano tvrdilo.

"Po mojim analizama, u našem regionu svake tri ili četiri godine je nešto malo jača zima, zatim svakih sedam do osam godina, a najjača je na svake 22 godine. Sudeći po razvoju prethodnih 20-ak godina, ova zima će biti uobičajena", reko je Todorović.

On je podsetio da je nešto jača zima bila 2005. i u feburaru 2012. godine, dok je prethodna bila relativno blaga.

"Prema faktoru verovatnoće, statističkoj analizi i povratnom periodu vremenskih prilika, najverovatnije je da će zima biti uobičajena i ne izuzetno jaka, kao što to mediji prenose", rekao je Todorović novinarima na obeležavanju Dana Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Нема коментара:

Постави коментар