MENI

Hitler sa Evom pobegao u Argentinu, omao dve ćerke i živeo 73 godine?

Hitler je na kraju Drugog svetskog rata uspeo da sa Evom Braun pobegne iz bunkera u Berlinu, posle čega su se domogli Argentine, gde su dobili dvoje dece. Ovo je teorija koju u svojoj knjizi "Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera" zastupaju britanski autori Džerard Vilijams i Sajmon Danstan.

Za većinu ovo zvuči kao plod bujne mašte, ali neki smatraju da priča o Hitlerovom bekstvu u Argentinu odgovara istini. Štaviše, ona je izazvala žučnu raspravu između Vilijamsa i Danstana, s jedne strane, i argentinskog novinara Abela Bastija koji ih optužuje za plagijat.

Basti, iz grada San Karlos de Bariločea u Patagoniji, u koji su se posle rata povukli brojni nacisti, kaže da su Vilijams i Danstan prisvojili njegovo istraživanje i traži da mu plate odštetu. Oni, međutim, odlučno odbijaju optužbe.

- Basti ni u kom slučaju nije izumitelj ideje o tome da je Hitler živeo u Argentini. Knjige o toj temi postojale su još 1953. i 1983. godine. Nikoga nisam kopirao - tvrdi Vilijams.

Vilijams kaže da postoje brojne verzije priče o Hitlerovom navodnom bekstvu, a prve su se pojavile još u maju 1945. U godinama posle rata nije bilo uverljivih dokaza da je Hitler zaista mrtav.

"Iako se bližila ponoć, u Berlinu nije bilo mračno. Dok se sovjetska vojska približavala centru Trećeg rajha, na ulicama grada besneli su požari. Kasno u noć, 27. aprila 1945. godine, u Nemačkoj nije bilo čoveka koji je verovao da nacisti još mogu da pobede. Duboko u svom bunkeru, čak je i čovek koji je uništio i svoju zemlju i ceo svet znao da je rat završen", pišu Vilijams i Danstan.

Navode da je plan za Hitlerovo bekstvo do detalja isplanirao Hajnrih Miler, uključujući i odeću na telima koja je trebalo da odigraju ulogu mrtvog diktatora i njegove saputnice Eve.

Dvadeset minuta posle ponoći, Hitler, Eva Braun i njen zet Herman Fegelajn izašli su iz tajnog tunela i probili se do centru Berlina, gde ih je čekao transportni avion “junkers 52”. Za komandama je sedeo iskusni pilot nemačkog Luftvafea Peter Baumgart i za nekoliko minuta su uzleteli.

Hitler je bio na putu ka novom životu u Argentini.

Autori tvrde da je Hitler najpre sleteo u Dansku, a zatim u Španiju, gde mu je general Franko obezbedio novi avion do Kanarskih Ostrva. Odatle je podmornicom stigao do obale Argentine, gde se iskrcao nedaleko od male luke Nikočea, 480 kilometara južno od Buenos Ajresa.

Hitler više nikada neće kročiti iz Argentine, pišu autori ove neobične teorije.

"I mada se njegovi snovi o novom rajhu nisu ispunili, barem je našao malo lične sreće u braku sa Evom Braun, iz kojeg su se rodile dve ćerke. Na kraju, posle 17 godina skrivanja, jedan od najvećih zločinaca u istoriji preminuo je 13. februara 1962, kada je imao 73 godine", piše u knjizi "Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera".
(blic.rs)

Нема коментара:

Постави коментар