MENI

Kako ispržiti savršena jaja na oko?

Često vam se dešava da vam belance zagori ili žumance izgubi oblik, pa na kraju dobijete suvu bezličnu smesu umesto sočnog i ukusnog jajeta na oko? Evo nekoliko saveta kako da ispržite savršena jaja za savršen doručak.

Za početak trebalo bi da savladate veštinu razbijanja jaja, tako da u činiju ne upadnu ljuskice, a žumance ostane celo. Ako prejako udarite u ivicu činije, sve sitne ljuskice povući će belance ili će veći komad probiti žumance. Za početnike, najlakše je da se jaja razbijaju na ravnoj površini, pa da ih rastvorite iznad činije ili direktno na tiganj.

Kod pečenja jaja mnogi imaju problem s razlivanjem žumanceta, a zapravo obožavaju kad ono ostane tečno kako bi u njega umakali hleb. Da se ne bi razlilo, nemojte jaje stavljati s visine, već ga oprezno spustite u tiganj, što bliže dnu.

Prevruće ulje nikako nije dobro za savršeno pržena jaja. Stavite li jaja na isuviše vreo tiganj, u belancetu će se odmah stvoriti balončići, a ivice će postati tamnosmeđe. Konačni rezultat je da donji sloj zagori mnogo pre nego što je gornji gotov. Zato je jaja najbolje peći na srednje jakoj vatri.

Za zapečeniju varijantu, jaja morate da okrenete, ali za mnoge je ovo nemoguća misija. Sve što treba da uradite jeste da uzmete široku špatulu i lagano okrenete jaje na drugu stranu. Da se jaje ne bi zalepilo, najbolje je imati tiganj od kovanog gvožđa ili teflona. U suprotnom, pametnije je staviti nešto više ulja ili maslaca, pa se jaje neće zalepiti, niti žumance razliti dok ga budete vadili.

Prijatno!
(TPortal)

Нема коментара:

Постави коментар