MENI

Otkrivamo novu verziju male mature: Test od 7 predmeta

Osmaci će na maloj maturi polagati sedam predmeta, kaže za “Blic” ministar prosvete Tomislav Jovanović, a kako sada stvari stoje, sva pitanja biće sažeta u jedan test u kome će najviše pitanja biti iz srpskog jezika i matematike.


Iz ostalih predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije proveravaće se, navodno, samo osnovno, opšte znanje.

- Do 20. oktobra će biti tačno određeno koliko će na testu biti zadataka iz srpskog i matematike, a koliko iz ostalih oblasti - objašnjava Jovanović.

Najmanje polovinu testa čine zadaci iz srpskog i matematike, tako da će iz ostalih oblasti biti mesta za svega nekoliko pitanja. Test će nositi 40 bodova, a uspeh iz osnovne škole 60 - kaže ministar.

Druga, manje verovatna opcija jeste da umesto jedinstvenog testa budu tri testa od kojih bi jedan bio iz srpskog, drugi iz matematike, a treći iz ostalih pet predmeta.

- Najverovatnije je da će na maturi biti jedan, jedinstveni test koji će sublimirati znanje iz sedam predmeta. Matura mora da bude takva da niko ne bude oštećen - kaže za “Blic” ministar Jovanović.

Roditelji, nastavnici i đaci već sada su u velikoj panici jer ni mesec i po dana nakon početka školske godine ne znaju kako se uopšte treba spremati za malu maturu, niti iz kojih knjiga deca treba da uče za završni ispit.

- Neizvesnost nas ubija. Ovo je preveliki stres i za nas odrasle, a kamoli za petnaestogodišnjake. Stiže novo gradivo koje treba da obrađuju, a oni ne znaju ni kako da postignu da obnove staro. Sistem je kontradiktoran. Celo školovanje terao ih je da uče napamet, a sad kažu da će test tražiti promišljanje - priča za “Blic” Svetlana Jakovljevski, majka osmaka iz Zrenjanina.

Desanka Radunović, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), kaže da se polaganje sedam predmeta ne može izbeći ni zbog zakonskih odredbi koje to predviđaju za ovu školsku godinu, a ni zbog reforme sistema koja podrazumeva da stvari menjamo u tom pravcu.

- Završni ispit proverava samo osnovno znanje s kojima se izlazi iz škole i oko njega ne treba dizati paniku. Ipak, smatram da ne bi bilo dobro da svi zadaci budu u jednom testu jer će to biti preveliko opterećenje za đake u jednom danu - kaže Radunović za Blic.

Roditelji su odlučni da deca nisu spremna za ovakvo polaganje i, kažu, pisaće i peticije da se u ispitu ostave samo srpski i matematika.
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар