MENI

Rimljani su izmislili Isusa Hrista - tvrdi američki istoričar (VIDEO)

Džozef Atvil tvrdi, američki istoričar i stručnjak za Bibliju tvrdi kako je rimska aristokratija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene Jevreje. On je te tvrdnje izneo još 2007. u knjizi "Cezarov mesija", ali će otkriće, zajedno s brojnim dokazima, predstaviti u Londonu 19. oktobra.





Kako prenosi Index.hr, mnogi stručnjaci njegovu metodologiju dovode u pitanje. Vernici su u šoku, jer Atvil tvrdi da iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate se na njegov račun.

Američki istoričar se poziva na zapis "Ratovi Jevreja" koji je, tvrdi on, jedini istorijski izvor iz Judeje, napisan u prvom veku, i poredi ga sa Biblijom.

- Uočio sam niz paralela. Biografija Isusa konstruirana je na ranijim događajima, a prvenstveno na biografiji cara Tita Flavija - objašnjava Atvil.

Slične teorije postoje godinama, a Atvilova se ponovno našla u centru pažnje zbog najavljenog predavanja.

- Nakon što su Rimljani neuspešno isprobali sve konvencionalne oblike ratovanja, započelo je psihološko ratovanje. Tada je nastala i priča o „miroljubivom Mesiji“. On ne podstiče na rat, već poziva na „okretanje drugog obraza“ i podstiče Jevreje da plaćaju porez Rimu (daju caru carevo) – objašnjava naučnik.

Iako neki smatraju kako je ovo "početak kraja hrišćanstva", Atvil smatra kako je reč o preuveličavanju i dodaje da će ovo samo pomoći pojedincima da raskrste s hrišćanstvom.

- Hiršćanstvo je mnogima uteha, ali istovremeno može biti i vrlo štetna i perfidna metoda ispiranja mozga koja je dovela do slepog prihvatanja siromaštva, ropstva i ratova – objasnio je američki istoričar.
(Novosti online)

Нема коментара:

Постави коментар