MENI

RS: Svaki četvrti testirani nije biološki otac

U Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje se obavi 70 do 90 analiza utvrđivanja očinstva, a od osoba koje su testirane svaka četvrta nije otac deteta, izjavio je rukovodilac DNK laboratorije Zavoda Zoran Obradović.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja slučajeva utvrđivanja očinstva, 20 se obavi po zahtevu sudova, a ostatak po privatnim zahtevima.

"Što se tiče utvrđivanja sudskih očinstava, ona se obavljaju u sklopu parničnih postupaka, što obično pokreće majka deteta ili je reč o osporavanju očinstva, što pokreće otac na koje je dete upisano”, istakao je Obradović.

On je dodao da se za DNK analizu obično uzima uzorak brisa sluzokože obraza, što je neinvazivna metoda, koja je dobra za decu, jer im se ne vadi krv.

"Nalaz je gotov za tri do pet radnih dana, a DNK analiza košta 250 konvertibilnih maraka (oko 125 evra) po osobi", kazao je Obradović, a preneo Glas Srpske.

U DNK laboratoriji Instituta za sudsku medicinu Srbije, godišnje se obavi oko 250 testova spornog očinstva, a rezultati iz januara prošle godine pokazuju da svaki treći testirani muškarac nije otac deteta.

Нема коментара:

Постави коментар