MENI

Stršljeni "ubice" dolaze u Srbiju?! (VIDEO)

Stršljeni “ubice” iz Azije, koji su u Kini usmrtili više od 40 i ranili preko 1.600 ljudi, uskoro bi mogli da se nađu i u Srbiji! Pretpostavlja se da su ovi insekti stigli u Francusku 2004. s isporukom kineskog porcelana i, kako kažu stručnjaci, gotovo je sigurno da će se proširiti po celoj Evropi, te da neće zaobići ni Srbiju.

 
Stručnjaci tvrde da ovaj insekt može da naraste do pet centimetara u dužinu i centimetar u visinu, a da mu je žaoka veličine šest milimetara. Međutim, iz Zavoda za bioinsekcitide kažu da je on u suštini dosta manji.


Stručnjaci ističu da je ovaj insekt jako opasan i da može ozbiljno da povredi čoveka, a da se njegov ubod poredi čak s “užarenim ekserom koji ulazi u telo”.

Pretpostavlja se da mu odgovara evropska klima i da zato može da se "doseli" u skoro svaku evropsku zemlju.

Ipak, biolog Ivan Aleksić smatra da stršljeni koji naseljavaju Daleki istok ne mogu preživeti u Srbiji i da nema opasnosti od njihove najezde.

Ubod stršljena u osnovi nije smrtonosan. Izuzetak čine ljudi koji su alergični, kao i kod uboda ili ugriza svih drugih insekata. Kod uboda u području usta i grla treba se svakako obratiti lekaru zbog opasnosti od oticanja. Da bi život bio ugrožen, bilo bi potrebno više od 500 intenzivnih stršljenovih uboda. Kako ubada samo oko 10% stršljenova jednog gnezda, ovaj broj se nikad ne dosiže.

Ipak, alergijske reakcije na ujede ovih insekata jako su opasne, čak i kada su u pitanju “obični stršljenovi”. Tako se već nekoliko puta ove godine dogodilo da je neko preminuo od ujeda stršljena.
(vesti-online)

Нема коментара:

Постави коментар