MENI

DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA: Zima 2013-2014.

Najhladniji period ove zime biće u januaru, kada se očekuje temperatura od šest stepeni Celzijusa ispod nule, saopštio je  RHMZ. Generalno, očekuje se da će zima 2013/2014. godine u većem delu Srbije imati prosečne klimatske karakteristike.


 
Saopštenje RHMZ pod naslovom KLIMATSKI IZGLEDI ZA SRBIJU ZA ZIMSKU SEZONU 2013/2014. prenosimo u celosti:



"Očekuje se da će zima 2013/2014. godine u većem delu Srbije imati prosečne klimatske karakteristike. Najhladniji period bi bio u toku januara, a cele zime će biti izražena smena hladnih i toplih perioda.
Predviđa se da će srednja zimska temperatura vazduha imati prosečne vrednosti  (oд -1ºС do +5ºС u nižim predelima, a od -6ºС do +1ºС u planinskim predelima).
Količina padavina u toku nastupajuće zime zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima od 90 mm na severu Panonske nizije do 140 mm na jugozapadu Srbije, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje lokalno i do 240 mm.
Predviđa se da će tokom decembra, januara i februara broj mraznih dana, sa minimalnom  temperaturom  vazduha ispod  0ºС, iznositi od 54 do 72 (u Beogradu oko 50), a u brdovito-planinskim predelima oko 80 dana.
Broj ledenih dana (sa maksimalnom temperaturom vazduha ispod 0ºС) u Beogradu iznosiće oko 15,  u ostalim delovima Srbije kretaće se od 14 do 30, a u brdovito-planinskim predelima oko 40 dana."


SEZONSKA PROGNOZA VREMENA




DECEMBAR 2013: Srednja decembarska temperatura i srednja količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5.7ºS.

Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 50 mm.


JANUAR 2014: Prosečno hladan i prosečno vlažan januar. Tokom treće dekade januara mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko -0.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 3.7ºS.

Srednja januarska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom januara iznosiće oko 39 mm.


FEBRUAR 2014: Srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6.9ºS.

Srednja količina padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm na jugozapadu do 5 mm na severu zemlјe odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja februarska količina padavina iznosiće oko 25 mm.


MART 2014: Malo topliji i prosečno vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.8ºS.

Srednja martovska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom marta iznosiće oko 44 mm.

Нема коментара:

Постави коментар