MENI

Kako izlečiti opekotinu na jeziku?

Koliko god da paziš, sigurno ti se barem jednom desilo da opečeš jezik nekim vrućim napitkom. Evo šta da uradiš kada se to sledeći put desi.

Opekotina na jeziku ista je kao i na bilo kom drugom delu tela, ali s obzirom na to koliko je osetljiv, dovoljno je da napitak bude samo malo topliji, pa da jezik trni naredna tri dana. Ako ti se to samo jednom desilo, već znaš koliko je neprijatno. Ipak, opekotine na jeziku je teško tretirati jer na njega ne možemo da stavimo led ili neku od mazalica koje inače koristimo kada se opečemo.

Većina opekotina na jeziku smatraju se opekotinama prvog stepena, što znači da je oštećen samo njegov spoljni sloj. Ipak, to je dovoljno da izazove bol, crvenilo ili otok.

Nemoj da te to uplaši jer je oticanje jezika zapravo dobra stvar kada je reč o opekotinama. To je reakcija na upalu, odnosno opekotinu i znak da krv i tečnosti protiču kako bi izlečili ranu. Kada dođe do oticanja, normalno je i da na tom mestu jezik izgleda neobično gladak i sjajan.

Šta možeš da uradiš?

"Nikako ne bi trebalo da brže-bolje otrčite do frižidera po led jer bi na taj način, zbog osetljivosti jezika, moglo da dođe do zamrzavanja i oštećenja gornjeg dela tkiva", objašnjava stomatolog Alis Bogosian. Umesto toga, ispirajte ga hladnom vodom nekoliko minuta, tako što ćete držati vodu u ustima. Kada se zagreje, ispljunite je i sipajte hladnu vodu. Ako ovo ne pomogne, posavetujte se sa lekarom u vezi sa lekovima protiv bolova, savetuje stomatolog.

Kada je opekotina već tu, izbegavaj da piješ ili jedeš bilo šta toplo kako ne bi došlo do iritacije. Stomatolog preporučuje da biraš hladnije namirnice, kao što su jogurt, puding, sladoled...

"Da se ne biste opekli, budite veoma pažljivi sa toplim napicima, jer tečnost lako pokrije veliki deo jezika. Namirnice kojima ćete se najlakše opeći su topli sirevi, krompir ili meso jer zadržavaju toplotu unutra", kaže stomatolog Bogosian.

Нема коментара:

Постави коментар