MENI

Kako napraviti kuvano vino?

Da biste ovih sve hladnijih dana  uživali u ovom toplom alkoholnom napitku, ne treba čekati da se pojave štandovi božićnog sajma, uživajte u njemu i pre, kod svoje kuće.

Crno ili bijelo? Na vama je izbor, jedino je važno da ste svjesni činjenice da je po postotku alkohola crno jače i da topli alkohol prije udara u glavu. Draž kuhanom vinu daju začini. U Hrvatskoj su to najčešće cimet u obliku štapića i klinčić, a u snježnoj Finskoj, otkud ovaj napitak i potječe, u šalicu će prije posluživanja staviti nekoliko grožđica i oguljenih badema.

U toplom vinu naći ćete i đumbir, kardamon, anis, lovorov list i naribanu koricu agruma koja se posebno slaže s crnim vinom. Vino se prije kuhanja može miješati i s vodom te mu se ublažiti kiselost nekim sladilom. Nije potrebno kuhati vrhunska vina jer okusom ionako dominiraju začini. Verziju kuhanog vina u Čileu ćete naći pod imenom navegado, u nordijskim zemljama pod imenom glogg, a njemačkim Glühwein. Uz vino poslužite oraščiće, fritule, ili germ-knedle koje su dio svakog skijališta. Smrznute ih možete nabaviti u većim trgovinama.

VINO S HIBISKUSOM

litra crnog vina
pola litre vode
sjemenke iz pola štapića vanilije
manji štapić cimeta
2 žličice naribane korice naranče
žličica naribane korice limuna
20 klinčića
3 cvijeta hibiskusa
šećera po ukusu
Ostružite sjemenke vanilije. Sve sastojke stavite kuhati, osim šećera koji po izboru dodajte kad se vino počne pariti. Kuhajte još deset minuta na laganoj vatri, procijedite vino, tj. sklonite začine i poslužite.
(Sensaklub)

Нема коментара:

Постави коментар