MENI

Ovo morate znati o tabletama za glavobolju

Glavobolja je problem koji pogađa sve veći broj ljudi, a statistike pokazuju da raste i broj prodatih tableta za glavobolju. Verovatno i vi neretko posegnete za nekom od njih. Međutim, da li su sve jednako dobre? Koju odabrati i na šta treba paziti? U tome će vam pomoći neke od sledećih informacija.

Da li su i jeftinije tablete podjednako efikasne?

Kratko i jasno – da. Iako ima onih koji veruju da tablete moraju da budu u glamuroznom pakovanju i da je potrebno da budu poznate kako bi bile efikasne. Međutim, to jednostavno nije istina. Postoje i manje poznate, ali jednako delotvorne tablete koje zapravo imaju gotovo identičan sastav kao i skupe. Uvek obratite pažnju na sastav i, naravno, tablete kupujte isključivo u apotekama.

Pomaže li kofein u tabletama?

Iako postoje istraživanja koja pokazuju da kofein zaista poboljšava efikasnost tableta protiv bolova, neki stručnjaci su skeptični. Neki čak tvrde da kofein stvara zavisnost, ali nema konkretnih dokaza za to. Kako objašnjava dr Džajls Elrington iz britanskog nacionalnog centra za migrenu, kofein će stimulisati mozak, ali naverojatnije neće učiniti da tablete za glavobolju bolje deluju.

Da li je dopušteno uzeti tabletu na prazan želudac?

Sigurno vam je poznat scenario kada se ujutro probudite s glavoboljom i odmah posežete za tabletom. Međutim, to je jako loš potez. Tableta na prazan želudac remeti normalno funkcionisanje probave, podstiče stvaranje kiseline u želucu i crevima pa biste vrlo brzo uz glavobolju mogli da imate i stomačne probleme.

Da li treba li paziti na vreme uzimanja tableta?

Tablete protiv bolova nisu antibiotici koji se moraju piti u tačno određeno vreme, međutim neka vremenska pravila treba poštovati, naravno, ako želite da vam lekovi deluju. U pogledu glavobolje, važno je da tabletu popijete čim osetite prve simptome da se glavobolja sprema jer kasnije, kad se bol već razvije, tableta sporije deluje. Ako je reč o glavobolji koja se javlja kod žena tokom menstruacije, onda je tabletu potrebno uzeti i dan pre, naravno, ako znate da se kod vas javlja glavobolja tokom tih dana.

Нема коментара:

Постави коментар