MENI

VEČITI DERBI: Šta sve niste znali?

Na sajtu FK Partizan objavljeni su zanimljivi podaci iz istorije "večitog derbija". Najveći fudbalski meč u istoriji srpskog fudbala je, naime, duel Crvene zvezde i Partizana. Spada u jedan od najvećih gradskih derbija u svetu. Odigrano je 144 "večitih derbija", u subotu će taj broj biti povećan za jedan.
Foto: MN Press/arhiva


- As Partizana Momčilo Moca Vukotić odigrao je najviše derbija - 25. Sledi dvojac iz Crvene zvezde - Bora Kostić (23) i Dragan Džajić (21).

- Marko Valok iz Partizana postigao je najviše golova u "večitim derbijima" - 13. Sledi isti dvojac iz Crvene zvezde - Bora Kostić i Dragan Džajić sa po devet.

- Najviše derbija sudio je Miroslav Radoman - 8. Miloradu Mažiću biće ovo sedmi u kojima deli pravdu.

- Najčešći rezultat na susretima večitih je bio 1:1, čak 21 put.

- Najubedljiviju pobedu Partizan je zabeležio 6. decembra 1953. kada je slavio  7:1, dok je Crvena zvezda rekordan trijumf ostvarila 17. novembra 1968. godine, a rezultat je bio 6:1. Partizan se može pohvaliti sa još dve ubedljive pobede: 17. juna 1951. bilo je 6:1, a  28. oktobra 1962. - 5:0 za Partizan.

- Prvi gol u "večitom derbiju" postigao je Jovan Jezerkić (Crvena zvezda), a prvi strelac za Partizan bio je Stjepan Bobek.

- Prvi derbi koji je završen bez golova odigran je 1. oktobra 1961. (29. derbi).

- Najviše gledalaca bilo je na derbiju odigranom 7. novembra 1976. kada je prodato 90.142 ulaznice, a na stadionu je bilo svih 100.000 duša.

- Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 1972. godine (50. derbi), a 37. večiti derbi igran 1965. godine je prvi meč Partizana i C.zvezde koji je prenošen na televiziji.

- Prvi crveni karton dobio je Ljubiša Spajić iz Crvene zvezde.

- Najviše puta kao rezerva sa klupe u derbijima je ušao Darko Tešović iz Partizana - 10.

- U oba kluba kao treneri radili su: Aleksandar Tomašević, Milovan Ćirić, Gojko Zec i Velibor Vasović.

- Od igrača  boje oba kluba branilo je 17 fudbalera: M. Petrović, Đurđević, Jezerkić, Palfi, Zebec, Drenovac, Borozan, Vasović, Rudinski, Zvezdan Čebinac, Milko Đurovski, Goran Milojević, Škorić, Bjegović, Joksimović, Kleo i Vladimir Stojković.

- Poslednji penal za Partizan je sviran u 99. derbiju (mart 1995.), au subotu će biti odigran 145. derbi! Od tada je prošlo 18 i po godina...

- Golman Partizana Stojković jedini je osvajao duplu krunu sa oba kluba.

- Brazilac Kleo jedini je stranac koji je u derbijima igrao za oba kluba.

- Trener Ljubiša Tumbaković vodio je crno-bele na rekordnih 27 derbija.

- Samo četiri igrača - Marko Valok, Milan Galić, Stevan Ostojić i Jovan Jezerkić - postigla su het-trik na derbiju.

- Goran Milojević je po sedam puta nastupao u "večitim derbijima" za oba rivala.

- Nekadašnji golman Zvezde Vladimir Dišljenković nije primio gol ni na jednom od pet derbija.

- Trener crveno-belih Slaviša Stojanović deseti je inostrani trener na derbiju (Zvezda: Valter Zenga, Čedomir Janevski, Zdenjek Zeman, Robert Prpsinečki, Zdenjek Zeman, i, uslovno rečeno, Boško Đurovski). (Partizan: Lotar Mateus, Jirgen Reber, Avram Grant).

- Partizan i Crvena zvezda imaju isti broj titula.
(FK Partizan, Mondo)

Нема коментара:

Постави коментар