MENI

Misteriozne padavine od Skoplja do Beograda: Pao sneg, a snega bilo nije?

Iako snega nije bilo, automobili i ulice u naselju Karpoš u Skoplju osvanuli su beli, zahvaljujući neobičnoj kombinaciji magle i čestica koje zagađuju vazduh, objavio je sajt Meteopro.

"Snežni" pokrivač na ulicama i automobilima su zapravo čestice prašine, oko kojih su se "nahvatale" kapljice vode iz magle i pretvorile ih u pahulje koje potom padaju na zemlju, objavio je sajt Meteopro.

- Kada je magla, a temperatura ispod nule, izdvoje se kristali leda ili ledena zrnca u vidu pahulja koja mogu da naprave taj "prekrivač". To se i jutros rano moglo primetiti takođe u Beogradu uglavnom na drveću, na granama, ali i na automobilima - kaže Todorović.

On navodi da ima raznih prelaznih formi ove pojave, a jedna od njih je i sipeća kiša, takozvana rosulja, kada je gusta magla, a temperatura iznad nule.

- Da bi se izvukla ta ledena zrnca ili kristali, mora da bude gusta magla. Kada magla počne da se podiže, a i dalje je tmurno i maglovito, onda dolazi do sipuće kiše ili sipećeg snega, u zavisnosti od temperature vazduha - precizira Todorović.

(Blic, FOTO: Meteopro)

Bez snega u nižim predelima


 Nedeljko Todorović, meteorolog kaže da u nižim predelima zemlje do daljeg neće biti snega, a moguća susnežica može da se očekuje oko 26. decembra.

- Do ponedeljka će biti stabilno vreme sa jutarnjom maglom, a od utorka bez magle. Od četvrtka možemo da očekujemo naoblačenje koje će doneti padavine, ali pre kišu nego sneg, koji će padati samo na planinama - kaže Todorović.

Нема коментара:

Постави коментар