MENI

Preminula Ružica Sokić

Čuvena glumica Ružica Sokić umrla je jutros u 79. godini života posle duge i teške bolesti. Ona je oko 10.30 preminula na odeljenju neurohirurgije Kliničkog centra Srbije.



Ružica Sokić rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista „Pravda“ Petra Sokića (1893 — 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, ubrzo prelazi u Atelje 212.

Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu („Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli. Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu „Kad budem mrtav i beo“ (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu „Žuta“ (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom.

Za svoj filmski i pozorišni rad dobila je brojne nagrade i priznanja, među kojima je i "Dobričin prsten", a tokom 2010. objavila je knjigu sećanja „Strast za letenjem“.

Zauvek Nušićeva Živka ministaraka

Ružica će ostati kao jedna od najupečatljivijih glumica u ulozi Živke ministarke. U jednom od razgovora za "Blic" o liku koji ju je pratio celog života rekla je:

- Mnogi ne mogu ni da naslute koliko je mene još od tinejdžerskih dana frustrirala glavna uloga u Nušićevom komadu „Gospođa ministarka“. Bila sam opsednuta glumom i scenom od detinjstva i videla sam sebe kao prvakinju drame, ozbiljnu glumicu koja oduzima dah pozorišnoj publici ulogama u antičkim tragedijama...
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар