MENI

UŽIVO Drama u Bosni: Gore zgrade, demonstranti ruše i pale

Širom BiH u toku žestoki sukobi demonstranata i policije. Gore zgrade vlada kantona Sarajevo, Tuzla i Zenica. Demonstranti ruše sve pred sobom, pišu mediji.





I građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, protestuju.

Protestuje se u Sarajevu, gde su se građani sukobili s policijom i upali u zgradu Vlade. U tom sukobu ima više povređenih. Protesti su i u drgim gradovima širom BiH. Na Tviteru se pojavila informacija da gori i zgrada vlade u Zenici.

Prema poslednjim informacijama, na ulicama Sarajeva policija koristi gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Demonstranti u Tuzli iskaču iz zgrade Vlade iz koje kulja gust crn dim, a policija je morala potpuno da se povuče. Naselju u kom je zapaljena zgrada vlade, preventivno je isključena struja.

Kako prenosi Dnevni avaz, jedno vatrogasno vozilo pokušava da ugasi vatru, dok demonstranti demoliraju vozilo vlade.Prema nekim procenama, ispred zgrade vlade je oko tri hiljade ljudi, a mnogi demonstranti drže crvene kartone u rukama i uzvikuju: "Revolucija". Bačeno je i nekoliko dimnih bombi, a lete boce, kamenje i čuju se topovski udari, prenosi Dnevnik.hr.

"Dnevni avaz" prenosi da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač poslao nove, jače policijske snage u Tuzlu.

Protest je počeo oko podneva i ovo je treći dan zaredom da Tuzlaci, nezadovoljni svojim ekonomskim položajem, traže pravdu na ovaj način. Pred sam početak protesta pomoć tuzlanskim policajcima stigla je iz drugih gradova.

U međuvremenu, MUP je upozorio javnost da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju sonu kiselinu i kreč u prahu, u nameri da ih upotrebe tokom demonstracija. Iz MUP-a je saopšteno i da je policajac koji je juče teško povređen stabilno i van životne opasnosti.

Takođe, i građani u mnogim drugim mestima u BiH, nezadovoljni ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji, građani protestuju u znak solidarnosti sa demonstrantima Tuzle.

Demonstracije traju u Sarajevu, gde je najpre bio blokiran saobraćaj, a potom je došlo i do sukoba građana i policije, u kom ima više povređenih osoba.

Protesti su i u Prijedoru, Jajcu, Bugojnu, Živinicama, Orašju, Lukavcu, Banjaluci, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu...

U Visokom je još jutros na betonskom mostu osvanuo transparent na kojem je ispisana poruka "Imaš ti šta para?", a poruka je okrenuta prema zgradi opštine.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić je "zarobljen" na protestima u Brčkom, kojem demonstranti ne dozvoljavaju da uđe u zgradu Vlade distrikta niti da ode s protesta, saznaje portal "Otisak" na licu mesta od svog reportera. Naime, Domić je izašao da se obrati nezadovoljnim sugrađanima, ali nije bilo megafon pa se to pretvorilo u izjavu za medije što je demonstrante razjarilo.

Kada se pokušao vratiti u zgradu, demonstranti mu to nisu dozvolili.

Kako javljaju bh. portali, očekuje se dolazak specijalne policije.

Više hiljada ljudi okupilo se danas ispred Većnice i Vlade Brčko distrikta u znak podrške demonstrantima u Tuzli, ali i da bi izrazili nezadovoljstvo radom lokalne vlasti.

Banjalučki mediji su javili da su građani zauzeli park ispred Većnice i plato ispred zgrade Vlade distrikta.

Učesnici protesta jajima gađaju zgradu Vlade i uzvikuju: "Izađite lopovi" i "Opljakali ste zemlju, morate položiti račune".

U Bihaću su se nezadovoljni građani već okupili, pre vremena, na Gradskom trgu pozivajući vladajuće strukture na opštinskom i kantonalnom nivou da podnesu ostavke. Među okupljenim građanima je i nekoliko policajaca.

Neformalna grupa građana najavila je okupljanja i ispred opštine u Jajcu nezadovoljnih iz svih kategorija, a protesti će se i danas nastaviti u Mostaru, gde je juče blokiran saobracahaj i zapaljen kontejner.

U Livnu su protesti zakazani za ponedeljak, u organizaciji Fejsbuk grupe pod nazivom "Pokret za spas Livna", kada će se održati šetnja od opštine do zgrade Vlade Hercegovačko-bosanskog kantona. Na mirne proteste su pozvani obespravljeni radnici uništenih livanjskih firmi, sportskih klubova, a organizatori pozivaju "i mlade i stare" da im se priključe radi, kako kažu, osiguranja bolje budućnosti.

Protestan šetnja održava se i u Banjaluci.

Нема коментара:

Постави коментар