MENI

Da li nas namerno inficiraju bolestima?

Polovina Amerikanaca veruje u makar jednu medicinsku teoriju zavere, pokazalo je istraživanje. Među najpopularnijima je ona po kojoj država namerno sprečava ljude da se izleče prirodnim lekovima, u koju veruje 37 odsto ispitanika.

Džej Erik Oliver sa Univerziteta u Čikagu, koji je vodio istraživanje, kaže da je ljudima lakše da veruju u teorije zavere nego u komplikovana medicinska objašnjenja.

- Priča o epidemiologiji i teorijama verovatnoće je teža za razumevanje od priče koja glasi: "Ako ovo uneseš u svoj organizam, biće ti loše" - objašnjava Oliver.

On je sa kolegom prikupio odgovore iz ankete u kojoj je učestvovalo 1.351 odraslih Amerikanaca. Ispitanicima je ponuđeno šest popularnih medicinskih teorija i zatraženo da kažu da li su ikada čuli za njih i da li se slažu ili ne.

Pokazalo se da deo učesnika ankete veruje da je američka agencija za špijunažu namerno inficirala veliki broj Afroamerikanaca HIV-om. Američka vlada, navodno, zna da mobilni telefoni izazivaju rak, ali ne čini ništa povodom toga, a isto tako uobičajene vakcine dovode do autizma kod dece.

Oko 50 odsto ispitanika složilo se sa makar jednom od navedenih teorija zavere. U teoriju o vakcinama i autizmu veruje 20 odsto.

Istraživači su zaključili da pristalice teorija zavere češće izbegavaju tradicionalne lekove i okreću se alternativnoj medicini.

- Umesto da takve pacijente smatraju ludim, lekari treba da budu svesni njihovih stavova i činjenice da se oni verovatno neće pridržavati prepisane terapije - napominje Oliver.

Reuters

2 коментара:

  1. Za vreme epidemije ebole (,,virus pobegao iz laboratorije˝)bio je sastanak ministara zdravlja dve najveće zemlje severnoameričkog kontintenta ministra SAD i ministra Kanade sa temom da li i koliko pomoći u sprečevanju širenja zaraze.Rezultat dogovora je da NE TREBA pomagati jer je Zemlja prenaseljena,ima nas preko 7 milijardi a da je neki optimum 4,5-5 milijardi stanovnika zemlje,tako da je oko 2,5 milijardi stanovnika VIŠAK ....

    ОдговориИзбриши