MENI

Nauka na korak od večnog života i zaustavljanja starenja?!

Rođena 1890, Hendrijke van Adel-Šiper preminula je 2005. u svojoj 115. godini ostavljajući svoje telo nauci. Do same smrti, ona je bila relativno dobrog zdravlja i kognitivnih sposobnosti i bila je u stanju da vodi normalnu konverzaciju. Kako bi otkrili tajne njene dugovečnosti, naučnici su ispitali njenu krv i druga tkiva, i otkrili neke interesantne stvari...

Oni su otkrili da je oko dve trećine njenih belih krvnih zrnaca sačinjeno od svega dve matične ćelije, prenosi NewScientist.

Matične ćelije stvaraju bela krvna zrnca koja su zadužena za borbu protiv infekcija.

Tipično, oko 1.000 matičnih ćelija aktivno sačinjava bela krvna zrnca. Ovo otkriće implicira da matične ćelije izumiru tokom godina i da zaista postoji limit kada je ljudski život u pitanju.

Međutim, to isto znači da bi moglo da bude moguće da sačuvamo matične ćelije nakon nečijeg rođenja ili iz njegove mladosti, održavamo ih živim van tela i onda ih ponovo ubrizgamo u organizam godinama kasnije – kako bi produžili život.

Naučnici su takođe pronašli i brojne mutacije u njenim belim krvnim zrncima, ali je većina njih bila bezopasna. To znači da je Andel-Šiper verovatno imala „superiorni sistem za popravljanje ili gašenje ćelija sa opasnim mutacijama", iako još nije poznato koji bi to sistem mogao da bude.

– Kada postoji mutacija, takođe postoji i prilika za selekciju, a neke somatske mutacije mogu dovesti do stvaranja raka – tvrdi autor studije Kris Tajler-Smit.

Istraživači se sada nadaju da će uspeti da otkriju kako je ova žena izbegla Alchajmerovu bolest poredeći njen genom sa genomom osoba koje pate od ove bolesti.

(B92, Foto: Wikimedia/Houghi)

Нема коментара:

Постави коментар