MENI

Uhvaćen zagonetni signal iz druge galaksije

Prvi otkrio signal: Dankan Lorimer
Misteriozni signal iz svemira, uhvaćen pre tri godine, ipak bi mogao da potiče iz drugih galaksija, a ne, kako se to smatralo, sa Zemlje - navode astronomi. - Naša misija je da otkrijemo preciznu lokaciju signala. Tako ćemo viđeti odakle potiču. Nadamo se da su to druge galaksije, čiju ćemo udaljenost moći da izračunamo - pojašnjava astronom Skot Ransom.

Pre nekoliko godina, australijski astronomi iz opservatorije “Parkes” uhvatili su “misteriozni signal” iz svemira. Mnogi su tada sa rezervom govorili o radio talasima koji su proputovali tri milijarde svetlosnih godina i došli do Zemlje.

Takozvani “izboj” radio talasa nazvan je “Lorimerov izboj” po astronomu koji ga je prvi otkrio - Dankanu Lorimeru.

Do juna 2013. pojavio se još šest puta, a mnogi naučnici smatraju da je reč o kvaru na opremi ili čak signalu koji potiče sa Zemlje.

Ali, teleskop “Arekibo”, koji se nalazi u Portoriku, uhvatio je “izboj” u trajanju od tri milisekunde, nalik onom iz Australije, pa sada mnogi veruju da se ne radi o kvaru australijskog teleskopa.

- Naša misija je da otkrijemo preciznu lokaciju signala. Tako ćemo viđeti odakle potiču. Nadamo se da su to druge galaksije, čiju ćemo udaljenost moći da izračunamo - pojašnjava astronom Skot Ransom.

Izvor: Srna / Blic

Нема коментара:

Постави коментар