MENI

Čeka nas temperaturni pakao, sezona kupanja trajaće do novembra!

Foto: geralt / pixabay.com
Naučnici sa Univerziteta McGill u najnovijoj studiji o globalnom zagrevanju upozoravaju da će se čovečanstvo nakon 15 godina mirovanja suočiti s temperaturnim paklom! "Idućih godina čekaju nas velike vrućine usled povećanja količine gasova iz 'staklene bašte', koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal'' - kažu oni.

Od 1998. do 2013. godine rast globalne temperature je stagnirao, što je prirodna pojava i traje u intervalima od oko 15 godina, no tvrde stručnjaci kako se to ne može se pripisati smanjenju količine pomenutih gasova kao što se do sada mislilo, piše Nature World News.

Naučnici s McGilla objavili su da se od 1998. globalna temperatura smanjila od 0.27 do 0.37 stuepeni Celzijusa.

Jedan od autora, Shaun Lovejoy ocenio je: ''Ipak, idućih godina čekaju nas velike vrućine usled povećanja količine gasova iz 'staklnene bašte', koji do sada nisu pokazali svoj puni razorni potencijal''. 

Globalna temperatura je od 1992. do 1998. godine rasla rapidnom brzinom, a onda je stala na određenom nivou. Ovaj cenjeni naučnik tvrdi kako je sada počelo novo doba promena. Naime, takva poslednja veća pauza bila je između 1944. i 1976. godine, i to prirodno hlađenje privremeno je prikrilo trend otopljavanja koji se tek sada očekuje u punom zamahu.

Naučnici navode kako je taj obrazac u skladu s ponavljanjima koja su zabeležena u zadnjih 20 do 50 godina za šta su naučnici našli dokaze u ledenim jezgrima i sedimentima jezera. Da u zadnjih 30 godina ne pamte ovakvo neobično leto, tvrde mnogi meteorolozi.

Natprosečno topli bili su meseci prije letnjeg razdoblja, i zimski i prolećni, a takve promene vremena dovode do ''meteoekstrema''. Sezona kupanja potrajaće do novembra, uvereni su meteorolozi.

Izvor: dnevno.hr

Нема коментара:

Постави коментар