MENI

Kako stari vagina? Godine čine svoje...

Foto: Michal Marcol / freedigitalphotos.net
Baš kao i svaki drugi deo tela, vagina se s vremenom menja, a problemi kao što je nizak nivo libida, sušenje sluzokože vagine i hronični bol mogu se s godinama pojačati. Ovo su najčešći problemi koji se javljaju i rešenja za njih.

STANJIVANJE ZIDOVA
U dvadesetim i tridesetim godinama zidovi vagine se ''kupaju'' u hormonima, što ih čini jakim i čvrstim. Međutim, početkom četrdesetih, nivoi hormona estrogena postepeno počinju da se smanjuju. Ta pojava uzrokuje to da zidovi, sazdani od sluzokože, postaju manje elastični i daleko osetljiviji. Zbog toga češće dolazi do upala i povreda tokom seksa. Stanjivanje vaginalnih zidova leči se kremama sa estrogenom ili tabletama koje se mogu direktno stavljati u vaginu. Veoma je važno redovno kontrolisati vaginu ogledalom – ružičasta boja signalizira zdravo vaginalno tkivo, a bleda ili jako svetla boja može ozbačavati krhku sluzokožu vagine i u tom slučaju se treba obratiti ginekologu.

VAGINALNA ATROFIJA
Smanjen nivo estrogena takođe može uzrokovati skupljanje vaginalne sluzokože, što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora koje može uzrokovati bol prilikom penetracije. Vaginalna atrofija može se na savet ginekologa lečiti vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama, koji utiče na poboljšanje elastičnosti i gipkosti vagine. Redovan seks takođe pomaže održavanje vagine u dobroj formi.

BORE
Baš kao i lice, i vagina se s godinama bora. ''Usmine mogu splasnuti, te postati manje izbočene kako nivo estrogena opada. Masni jastučići u usminama s godinama se smanjuju, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje. Koža vagine može potamneti ili posvetleti, a klitoris se smanjuje'', kaže doktor Rankin, napominjući kako te promene ne utiču na užitak tokom seksa.


Nizak libido je jedan od problema koji može biti prouzrokovan lekovima. U slučaju sušenja mogu pomoći razni lubrikanti.

Takođe, s vremenom dolazi i do vidljivih promena na spoljnim usminama i vulvi.

S godinama se i dlake prorede, a mogu se pojaviti i sede.
Žena Blic

Нема коментара:

Постави коментар