MENI

Dugoročna prognoza vremena za jesen 2014.

Kakva nas čeka jesen? Sudeći po prognozi meteorologa, slična kao i proleće i leto, promenljiva, najpre nekoliko kišnih i svežijih, pa onda suvih i sunčanih dana i tako ukrug * Sva je prilika da će i ove godine, u oktobru, biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana.



VREME U SEPTEMBRU


Prvih šest dana septembra vreme bi trebalo da bude prosečno toplo i nestabilno, sa češćom pojavom kiše i pljuskova s grmljavinom i temperaturama od 24 do 28 stepeni, prognoziraju u Republičkom meteorološkom zavodu Srbije.


IgreKlik - Igrice online
Ilsutracija: politika.rs

Nakon toga, od 7. septembra svežije i uglavnom suvo vreme, s jutarnjim temperaturama od 12 do 16 stepeni.

Do kraja septembra prosečno toplo i uglavnom suvo vreme s temperaturom do 25 stepeni.

Kiša i pljuskovi očekuju s grmljavinom očekuju se krajem meseca.

Prognozirana količina padavina biće iznad proseka.

Nedeljko Todorović, meteorolog i istraživač klimatskih mena iz Beograda, rekao je za "Politiku" da će u prvoj sedmici septembra biti promenljivo i svežije u odnosu na poslednje dane avgusta, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina. Zatim od 10. do 15. septembra toplo i suvo. U produžetku, smenjivaće se kratki periodi od nekoliko dana svežijeg i kišovitog vremena s takođe kratkim intervalima suvog i toplog vremena.

Ali, temperatura neminovno postepeno pada, tako da svako naoblačenje s kišom donosi i niže temperature, posebno u oktobru.



* Pogledajte (preuzimite) kompletan najnoviji Operativni bilten Republickog hidrometeoroloskog zavoda Srbije sa detaljnom prognozom vremena do 28. septembra 2014. u PDF formatu.


Da li će biti Miholjskog leta?


– Sva je prilika da će i ove godine biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana. U poslednjih deset godina gotovo da nije bilo jeseni bez ugodnih sunčanih miholjskih dana koji se vezuju za blagdan Miholjdan, 12. oktobra – rekao je Todorović.

Naime, period od polovine septembra do polovine novembra u našim krajevima poznat je i pod imenom bablje leto. Stiže uglavnom u prvoj polovini oktobra, a može da nas ogreje i krajem septembra (rano miholjsko leto) ili čak početkom novembra (pozno miholjsko leto).

– Prosečno imamo godišnje desetak takvih dana. Bilo je godina kada miholjskog leta nije bilo, a poslednjih šest godina potrajalo je od 13 do 23 dana. Nema pravila da posle kišovitog leta dolazi suva jesen – rekao je Todorović za "Politiku".


OKTOBAR 2014: Miholјsko leto. U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno suv, a na jugozapadu Srbije prosečno topao i suvlјi oktobar.


Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicma višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.4ºS.

U većem delu Srbije srednja količina padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok će na jugozapadu Srbije biti ispod višegodišnjeg proseka, sa verdnostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja oktobarska količina padavina iznosiće oko 32 mm.


NOVEMBAR 2014: Prosečno hladan, ali suvlјi novembar.


Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4.1ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 10.8ºS.

Srednja količina padavina tokom novembra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 7 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja novembarska količina padavina iznosiće oko 48 mm.


DECEMBAR 2014: Malo topliji (blaži) decembar. Nešto manje padavina, ali će se decembarske padavine ipak zadržati u granicama proseka.


Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5.9ºS.

Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 46 mm. 

Нема коментара:

Постави коментар