MENI

Kako sprečiti bol u leđima?

Foto: imagerymajestic /freedigitalphotos.net
Novo vreme donosi i nove navike. Posledice? Često vas bole ramena, vrat, donji deo leđa ili desna strana... Sedite neprirodno nagnuti dok jednom rukom držite miša. Poslušajte ovih nekoliko saveta koji će vam pomoći da sedite što pravilnije za računarom i time umanjite opterećenje leđa.


Držite glavu uspravno

Trudite se da vam vrat bude prav i u liniji sa kičmom. Izbegavajte da naginjete glavu napred ili na stranu.

Približite miša

Idealno bi bilo da stoji odmah pored tastature da ne istežete ruku da biste ga dohvatili. Izbegavajte i da se jednim laktom oslonite na sto, jer je to vrlo opterećujuće za vašu kičmu i mišiće.

Pažljivo odaberite stolicu

Naslon stolice treba da pruža dobar oslonac donjem delu leđa i da bude vrlo blago nagnut unazad.

Ispravite stopala

Stopala treba da budu na podu, postavljena u širini ramena. Time ublažavate opterećenje zglobova i kolena. Trudite se da ne ispravljate noge i da ih ne prekrštate.

Pravite pauze

Bilo bi idealno da na svakih sat vremena prošetate do toaleta. Za to vreme radite kružne vežbe za ramena, to će smanjiti opterećenje kičme i pokrenuti vam cirkulaciju. Bićete razgibaniji i umanjićete stres.

Držite telefon rukom

A ne ramenom. Iako je ovo nesvesna radnja, jer pokušavate da radite više stvari istovremeno, pa vam trebaju slobodne ruke, veliko je opterećenje za vrat. Ukoliko puno koristite telefon, nabavite slušalice sa mikrofonom.

(Izvor: prva.rs)

Нема коментара:

Постави коментар