MENI

Šansa za posao u Švajcarskoj

Photo credit: jdurham from morguefile.com


Švajcarskim preduzećima nedostaju kvalfikovani radnici, menadžeri i tehničari, a svako treće preduzeće u 2014. imalo je problema u pronalaženju adekvatnih kadrova, pokazala je studija kompanije Menpauer Suis,  specijalizovane za privremeno zapošljavanje.



Sa problemima u zapošljavanju potrebnih kadrova u ovoj godini suočilo se 33 odsto anketiranih kompanija (od njih 752), za razliku od njih 33 odsto u 2013. godini, piše švajcarski list 24 sata.

Švajcarski preduzimači, pored navedenih kadrova, prijavljuju i nestašicu stručnog finansijskog osoblja, kao i vozača.

Na šestom mestu nalaze se trgovački predstavnici, nakon što su prošle godine privremeno nestali sa liste od 10 najdeficitarnijih kadrova.

Sedmu poziciju među nedostajućim kadrovima drži hotelsko i restoransko osoblje (osmo mesto u 2013), ispred sekretara i administrativnih službenika koji su u prošloj godini zauzimali treće mesto.

Na devetoj poziciji su inženjeri (na sedmoj u 2013), a na poslednjoj, desetoj, nalaze se projekt-menadžeri kojih na listi deficitarnih kadrova nije bilo od 2010. godine.

Glavni razlozi nestašice ovih kadrova nisu se promenili u odnosu na prošlu godinu. Kompanije poovo navode nedostatak specijalizovanih struka i adekvatnih sertifikata.

Нема коментара:

Постави коментар