MENI

Seksi burek, šta je to?

U Nišu se od 28. do 30. avgusta održavaju Dani bureka, 12. po redu. Burek se nudi sa svim i svačim, a organizatori, Unija pekara, izdvajaju burek sa jagnjetinom. Ipak čini da će onaj koji se zove "Seksi burek", biti hit!


Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji posetioci mogu da probaju burek majstora iz svih krajeva Srbije, iz Grčke i Makedonije.

Osim dobrog zalogaja, tu je i zabavni program - šahovski turnir za decu, igre bez granica, likovna radionica, koncerti...

Burek se nudi sa svim i svačim, a organizatori, Unija pekara, izdvajaju burek sa jagnjetinom.

Zvuči zanimljivo, ali se nama ipak čini da će onaj koji se zove "Seksi burek", biti hit. Na plakatu koji ga reklamira, na izlogu jedne pekare u Nišu, piše da se pravi sa medom i orasima, čuvenim afrodizijacima.

U Nišu je, inače, 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra i smatra se najvećim, ikada, pripremljenim burekom, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Niš se, da podsetimo, smatra i prvim mestom gde je burek napravljen još davne 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.

Нема коментара:

Постави коментар