MENI

Da li je vaša lozinka na ukradenom spisku - proverite ovde!

Pre nekoliko dana medijima se proširila vest da je, navodno, procurelo preko pet miliona GMail lozinki. Proverite da li je na toj listi i vaša. Domaći forum Balcan Underground objavio je kompletan spisak navodno procurelih GMail lozinki sa preko pet miliona GMail korisničkih podataka i imena.


Domaći forum Balcan Underground (zahteva registraciju, lozinka fajla je balcan-underground.net) objavio je kompletan spisak navodno procurelih GMail lozinki sa preko pet miliona GMail korisničkih podataka i imena, koji su spakovali u ZIP fajl veličine oko 65 megabajta. Možete ga besplatno preuzeti sa linka, koristeći lozinku od gore i iskoristiti "CTRL + F" komandu za brzu pretragu dokumenta sa svojim GMail korisničkim imenom.

PC World je 11. septembra objavio priču o curenju preko pet miliona GMail podataka, uključujući korisnička imena i lozinke, ali i naveo da Google najverovatnije nema veze s tim, odnosno da podaci nisu uzeti s njegovih servera. Google je reagovao izjavom u kojoj je navedeno da je sigurnost korisnika na prvom mestu i da oni nisu registrovali nikakav prekid u radu, nasilan ili spontan, kao ni upad "trećeg lica" na njihov sistem.

"Ne možemo da potvrdimo da je 60 odsto lozinki zaista još uvek u aktivnom stanju, ali je svakako istina da je velika količina podataka aktivna", rekao je Piter Kruz, glavni istraživač danske osiguravajuće firme, koja se bavi internet kriminalom i koja je komentarisala ovaj slučaj za PC World. Analitičari koji su podatke proverili, slažu se u tome da je starost objavljenih podataka do tri godine unazad.

Nije zgoreg da proverite ovu listu, da budete sigurni da mejl i lozinka nisu na njoj. Ako jeste - promena je neophodna.

Autor: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар