MENI

Dugoročna prognoza vremena za septembar 2014: S pljuskovima

Kakva nas čeka jesen? Sudeći po prognozi meteorologa, slična kao i proleće i leto, promenljiva, najpre nekoliko kišnih i svežijih, pa onda suvih i sunčanih dana i tako ukrug * Sva je prilika da će i ove godine, u oktobru, biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana.



Prvih šest dana septembra vreme bi trebalo da bude prosečno toplo i nestabilno, sa češćom pojavom kiše i pljuskova s grmljavinom i temperaturama od 24 do 28 stepeni, prognoziraju u Republičkom meteorološkom zavodu Srbije.

IgreKlik - Igrice online
Ilsutracija: politika.rs

Nakon toga, od 7. septembra svežije i uglavnom suvo vreme, s jutarnjim temperaturama od 12 do 16 stepeni.

Do kraja septembra prosečno toplo i uglavnom suvo vreme s temperaturom do 25 stepeni.

Kiša i pljuskovi očekuju s grmljavinom očekuju se krajem meseca.

Prognozirana količina padavina biće iznad proseka.


Nedeljko Todorović, meteorolog i istraživač klimatskih mena iz Beograda, rekao je za "Politiku" da će u prvoj sedmici septembra biti promenljivo i svežije u odnosu na poslednje dane avgusta, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina. Zatim od 10. do 15. septembra toplo i suvo. U produžetku, smenjivaće se kratki periodi od nekoliko dana svežijeg i kišovitog vremena s takođe kratkim intervalima suvog i toplog vremena.

Ali, temperatura neminovno postepeno pada, tako da svako naoblačenje s kišom donosi i niže temperature, posebno u oktobru.


* Pogledajte (preuzimite) kompletan najnoviji Operativni bilten Republickog hidrometeoroloskog zavoda Srbije sa detaljnom prognozom vremena do 28. septembra 2014. u PDF formatu.

 

Da li će biti Miholjskog leta?

– Sva je prilika da će i ove godine biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana. U poslednjih deset godina gotovo da nije bilo jeseni bez ugodnih sunčanih miholjskih dana koji se vezuju za blagdan Miholjdan, 12. oktobra – rekao je Todorović.

Naime, period od polovine septembra do polovine novembra u našim krajevima poznat je i pod imenom bablje leto. Stiže uglavnom u prvoj polovini oktobra, a može da nas ogreje i krajem septembra (rano miholjsko leto) ili čak početkom novembra (pozno miholjsko leto).

– Prosečno imamo godišnje desetak takvih dana. Bilo je godina kada miholjskog leta nije bilo, a poslednjih šest godina potrajalo je od 13 do 23 dana. Nema pravila da posle kišovitog leta dolazi suva jesen – rekao je Todorović za "Politiku".

Нема коментара:

Постави коментар