MENI

Prognoza vremena za zimu 2015 / 2016.

U d februaru - skoro pa proleće! * Kakvo nas vreme očekuje do kraja ove zime?

 

Sudeću prema prognozi meteorloga, do 11. februara možemo očekivati toplije i uglavnom suvo vcreme sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka, od 7 do 14 stepeni celzijusa. Kiša ili kratkotrajni pljuskovi prognoziraju se, pritom, oko 3, 4, 8. i 9. februara.


Od 7. do 10. februara umerena do jaka košava.

Za drugu dekadu prognozira se toplije vreme sa cešćom pojavom pljuskova.

Do kraja meseca zatim toplije i uglavniom suvo.


Doktori upozoravaju: Ovo vreme nije dobro za nas

Ipak, nemojte da se iznenadite ako se sutra probudite slomljeni, sa jakom glavoboljom i osećajem ničim izazvanog umora.

- Nagle promene temperature, koje su karakteristične za ovo doba godine, dovode do problema koji su najizraženiji kod hroničnih bolesnika, ali se često i sasvim zdravi ljudi žale. - objašnjava dr Petar Borović.

Izvor: Republički hidrometeorlošjki zavod Srbije


Prognoza za naredne dane 
 

Sezonaska prognoza Republičkog hidrometeorolološkog zavoda


MART 2016: Početak proleća. Topliji i prosečno vlažan mart.


Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.6ºS.

Srednja količina padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja martovska količina padavina iznosiće oko 45 mm.


APRIL 2016: Malo topliji i prosečno vlažan april.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.0ºS.

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 56 mm.


MAJ 2016: U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno vlažan maj. U Vojvodini prosečno topao i nešto vlažniji maj.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.6ºS.

U većem delu Srbije srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok u Vojvodini ima izgleda da srednja majska količina padavina bude bude malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 51 mm.

(Sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije)

15 коментара:

 1. hocu sneg u bg-u ! nemam pare za planinu ! AAAAA

  ОдговориИзбриши
 2. Ocuu sneg pa da pjevam "Sneg je opet Snezana"

  ОдговориИзбриши
 3. "Lijte kise dragi ode, hladne vode, hladne vode"

  ОдговориИзбриши
 4. Kada je reč o izgledima vremena za narednih sedam dana, do 20. januara, RHMZ prognozira da će u četvrtak biti pretežno sunčano, posle podne naoblačenje, prvo na zapadu i jugozapadu, a u toku noći kiša.

  U petak se očekuje oblačno vreme sa kišom, na višim planinama sa snegom, u toku noći ka suboti, uz pad temperature, sneg i u nižim predelima.

  U subotu će biti oblačno i hladnije, mestimično sa snegom, uglavnom u centralnim i južnim krajevima uz stvaranje snežnog pokrivača.U nedelju se očekuje postepeni prestanak padavina, zatim, suvo i veoma hladno vreme, ujutru sa umerenim i jakim mrazem i maksimalnom temperaturom u većini mesta ispod nule.

  Pozdrav!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala, ali ima li izgleda da ce se sneg zadrzati vise dana u narednom periodu ?

   Избриши