MENI

Prognoza vremena za zimu 2015 / 2016.

U d februaru - skoro pa proleće! * Kakvo nas vreme očekuje do kraja ove zime?

 

Sudeću prema prognozi meteorloga, do 11. februara možemo očekivati toplije i uglavnom suvo vcreme sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka, od 7 do 14 stepeni celzijusa. Kiša ili kratkotrajni pljuskovi prognoziraju se, pritom, oko 3, 4, 8. i 9. februara.


Od 7. do 10. februara umerena do jaka košava.

Za drugu dekadu prognozira se toplije vreme sa cešćom pojavom pljuskova.

Do kraja meseca zatim toplije i uglavniom suvo.


Doktori upozoravaju: Ovo vreme nije dobro za nas

Ipak, nemojte da se iznenadite ako se sutra probudite slomljeni, sa jakom glavoboljom i osećajem ničim izazvanog umora.

- Nagle promene temperature, koje su karakteristične za ovo doba godine, dovode do problema koji su najizraženiji kod hroničnih bolesnika, ali se često i sasvim zdravi ljudi žale. - objašnjava dr Petar Borović.

Izvor: Republički hidrometeorlošjki zavod Srbije


Prognoza za naredne dane 




 

Sezonaska prognoza Republičkog hidrometeorolološkog zavoda


MART 2016: Početak proleća. Topliji i prosečno vlažan mart.


Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.6ºS.

Srednja količina padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja martovska količina padavina iznosiće oko 45 mm.


APRIL 2016: Malo topliji i prosečno vlažan april.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.0ºS.

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 56 mm.


MAJ 2016: U većem delu Srbije prosečno topao i prosečno vlažan maj. U Vojvodini prosečno topao i nešto vlažniji maj.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.6ºS.

U većem delu Srbije srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok u Vojvodini ima izgleda da srednja majska količina padavina bude bude malo iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 51 mm.

(Sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije)

15 коментара:

  1. hocu sneg u bg-u ! nemam pare za planinu ! AAAAA

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Ocuu sneg pa da pjevam "Sneg je opet Snezana"

    ОдговориИзбриши
  4. "Lijte kise dragi ode, hladne vode, hladne vode"

    ОдговориИзбриши
  5. Kada je reč o izgledima vremena za narednih sedam dana, do 20. januara, RHMZ prognozira da će u četvrtak biti pretežno sunčano, posle podne naoblačenje, prvo na zapadu i jugozapadu, a u toku noći kiša.

    U petak se očekuje oblačno vreme sa kišom, na višim planinama sa snegom, u toku noći ka suboti, uz pad temperature, sneg i u nižim predelima.

    U subotu će biti oblačno i hladnije, mestimično sa snegom, uglavnom u centralnim i južnim krajevima uz stvaranje snežnog pokrivača.U nedelju se očekuje postepeni prestanak padavina, zatim, suvo i veoma hladno vreme, ujutru sa umerenim i jakim mrazem i maksimalnom temperaturom u većini mesta ispod nule.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, ali ima li izgleda da ce se sneg zadrzati vise dana u narednom periodu ?

      Избриши